Inget kollektivavtal; Skriva på överenskommelse om korttidspermittering, Vad ska jag tänka på?

Viktig information till dig som är anställd hos en arbetsgivare utan kollektivavtal som vill att du ska underteckna en överenskommelse om korttidsarbete/korttidspermittering; 

Tillväxtverket har tagit fram en mall för hur ett avtal om korttidsarbete kan se ut. Det är inte ett krav att arbetsgivaren följer mallen för att ha rätt till det statliga stödet. Det är dock bra att jämföra med mallen så att det väsentliga i avtalen överensstämmer.

Mallen hittar du på Tillväxtverkets hemsida; här

Förutom det som följer av mallen rekommenderar vi att man lägger till följande i avtalet: 
  • Överenskommelsen gäller i maximalt 6 månader (enligt mallen gäller överenskommelsen tillsvidare).
  • Det är en 7 dagars ömsesidig uppsägningstid. (Enligt mallen är det bara arbetsgivaren som har rätt att säga upp avtalet).
  • Så snart avtalet upphör att gälla så ska de villkor som gäller i den ordinarie anställningen omedelbart tillämpas på anställningsförhållandet.
  • Överenskommelsen upphör automatiskt om arbetsgivaren nekas statligt stöd för korttidsarbete.

Tänk också på att: 
  • Om du blir uppsagd under permitteringen kommer din A-kassa baseras på din ordinarie lön. Inte heller din sjukpenninggrundande inkomst (som bl.a. ligger till grund för framtida sjukpenning) påverkas av överenskommelsen. Gå därför aldrig med på att sänka din lön eller arbetstid på något annat sätt en enligt reglerna om korttidsarbete eftersom det kan påverka både din framtida A-kassa och din sjukpenninggrundande inkomst. Om din arbetsgivare vill att du ska gå med på något sådant ta omgående kontakt med oss.
  • Har ni kommit överens om att du ska gå ner exempelvis 60 % i arbetstid så är det viktigt att du verkligen får möjlighet att gå ner så mycket i tid och att du inte i praktiken arbetar mer än så. Det kan dock fördelas olika över tid så att du jobbar mer vissa perioder, så länge den arbetstiden över tid stämmer med det ni avtalat om.
  • Om du tjänar mer än 44 000 kr erhåller arbetsgivaren inte något stöd för de lönedelar som överstiger 44 000 kr. Däremot omfattas hela lönen av den avtalade lönesänkningen och arbetsgivaren ansvarar för att betala den del av lönen som inte omfattas av det statliga stödet.
Läs mer här om vad korttidsarbete/korttidspermittering innebär.

Du som är medlem i DIK kan ta kontakt med oss, så kan vi titta på ditt specifika avtal. Du kan ringa på telefonnummer 08-480 040 00 (öppet: mån–fre 08:30-12:00) eller maila till fraga@dik.se.
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.