Inbeordrad vid beviljad semester

Om jag blivit beviljad semester och arbetsgivaren ringer dagen innan eller på min semesterdag och beordrar mig att komma och jobba - vad gäller då:
- ersättningsmässigt? Ger det verkligen bara ordinarie lön?
- måste jag acceptera?
- om jag har ett bokat besök hos någon typ frisör eller massör som debiterar mig för att jag avbokat med för kort varsel - kan jag kräva att arbetsgivaren betalar då?

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga,
  En arbetsgivare kan återkalla en anställd från en pågående semester om det finns tungt vägande skäl till detta. Det kan vara bra att be arbetsgivaren att mejla en uttrycklig uppmaning om att avbryta semestern så att det inte i efterhand istället framställs som att det var en förfrågan om så var möjligt bara.

  Så för att svara direkt på din fråga; ja - arbetsgivaren kan göra så och ja då behöver du acceptera att arbeta i stället för att ha semester. I efterhand finns naturligtvis en möjlighet att utvärder huruvida det verkligen förelåg tungt vägande skäl för att avbryta semestern,

  Om semestern avbryts har du rätt till ordinarie lön och ersättningar. Beroende på vilket kollektivavtal som är tillämpligt i anställningen kan även finnas rätt till kompensation för kostnader som uppkommit i samband med avbrottet. Till exempel om du vistas på annan ort. Till sådan ersättningsrätt bör också räknas rimliga avbokningskostnader som inte kan undvikas.

  Självklart har du även kvar de semesterdagar som inte nyttjades.

  Sara Luthander

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.