Till senaste kommentaren

Hur mycket får jag dra av för medlemsavgiften?

Hur mycket är skattereduktionen gällande fackavgifter?

Kommentarer

 • Skattereduktionen för fackföreningsavgift återinfördes den 1 juli 2018 men avskaffades igen den 1 april 2019.

  För inkomstår 2019 kan du få skattereduktion för fackföreningsavgifter som du har betalat före den 1 april 2019. I praktiken innebär det att du har en skattereduktion för januari, februari och mars för 2019.

  Skattereduktion medges med 25 procent av den sammanlagda fackföreningsavgiften under dessa tre månader om den sammanlagda avgiften har varit minst 400 kronor. Du behöver inte göra någonting för att få skatteavdraget, DIK skickar automatiskt kontrolluppgift till Skatteverket.

  Den ordinarie avgiften för medlemskap i DIK är 279 kronor i månaden. Dock utgör inte hela det beloppet medlemsavgift till fackförbund enligt Skatteverkets uppfattning, eftersom det i avgiften även ingår en premiedel om 30 kronor som avser vår inkomstförsäkring. Kontrolluppgift lämnas därför endast för den ordinarie medlemsavgiften som för yrkesverksamma medlemmar alltså är 249 kronor per månad.

  • Skattereduktion medges endast för själva medlemsavgiften, dvs inte för a-kasseavgift eller för försäkringspremier till någon av de förmånliga försäkringar som följer med medlemskapet eller som betalas via medlemskapet
  • Var du ordinarie medlem i DIK och betalade avgift under månaderna jan-mars 2019 har kontrolluppgift lämnats för de 3*249 kronor du betalat i medlemsavgift för perioden i fråga, vilket sammanlagt blir 747 kronor.
  • Skattereduktion medges då med 186 kronor.

  Vill du ha utförligare information om regelverket avseende skattereduktion för medlemsavgifter finns det på Skatteverkets hemsida.

  Hoppas detta reder ut begreppen avseende kontrolluppgiften.

  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.