Till senaste kommentaren

Hur många bibliotekarietjänster innehas av lärare?

Efter att ha sökt ett antal Bibliotekariejobb som blivit besatta med lärarutbildade, så börjar jag fundera på hur många Bibliotekstjänster som innehas av lärare. Finns det någon statistik på det? Det verkar inte som min utbildning i Biblioteks- & informationsvetenskap är till någon glädje när arbetsgivaren anser att en lärare kan göra jobbet bättre.

Kommentarer

 • Hej.
  Det finns dessvärre ingen statistik över hur många bibliotekariejobb som innehas av lärare men vi vet att det förekommer, särskilt på skolbibliotek. Bibliotekarie är inte en skyddad yrkestitel och tyvärr innebär det att även de utan bibliotekarieutbildning får kallas "bibliotekarier". Från DIK:s håll är vi dock noga med att lyfta fram att man bara är bibliotekarie om man har en utbildning inom Biblioteks- och informationsvetenskap. Detta eftersom det är just bibliotekariekompetensen som är avgörande för professionen.

  Det utbildas idag för få bibliotekarier, så det kan på sina håll vara svårt att fylla lediga tjänster med rätt kompetens, men finns det sökande med bibliotekarieutbildning anser vi förstås att de ska gå före.

  En aktuell fråga där vi driver frågorna är när det gäller skolbiblioteken där DIK framhåller att de ska vara bemannade med just bibliotekariekompetens, vilket inte är ett krav idag (vi vill att det ska skrivas in i Skollagen).

  DIK
 • På folkbiblioteken i Stockholm är det många som har bibliotekarietjänst utan att ha gått utbildningen. Sedan tar man in timanställda från bemanningsföretag som står i informationsdisken - rakt ifrån gatan kan man säga..Vad som anses viktigt när man arbetar på folkbibliotek är hur många aktiviteter man har och hur många besökare som kommer på dessa aktiviteter (besöksstatistik) då kan man få en bra löneutveckling. Biblioteken har gått från att vara kunskapsorganisationer till att handla om upplevelser och underhållning. Folkbiblioteken som en gång stod för folkbildning och grunden i vår demokrati. Sorglig utveckling.
  lucieball
 • Hej,
  DIK jobbar aktivt för att lyfta fram bibliotekariernas specifika kompetens och profession, och bibliotekens viktiga roll i samhället och för demokratin. Vi håller helt med om att den utveckling som innebär att kunskapen hamnar i skymundan inte är bra.
  /Sara
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.