Har jag rätt till AFA-försäkring?

Hej, klädföretaget jag jobbar på står för en eventuell nedläggning och mitt jobb kommer då att förvinna. Några av mina kollegor som är anslutna till IF-metall har fått möjligheten att söka sk Försäkring för avgångsbidrag. Kan jag också göra det? Jag är ansluten till DIK och har jobbat på klädföretaget med fotografering och hemsidan.
Tack för svar! Mimmi

Kommentarer

 • Hej,
  Möjligheten och rättigheten att söka ersättning från Försäkring om avgångsbidrag (AGB) följer av arbetsgivarens kollektivavtal.

  Om din arbetsgivare är bunden av ett kollektivavtal med denna försäkringsförmån (ett så kallat "arbetar-avtal") och tillämpar det på din anställning ska även du omfattas av dessa rättigheter.

  För att ersättning ska kunna komma i fråga ska du ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och ha fyllt 40 år senast sista anställningsdagen. Dessutom krävs att du varit anställd ett visst antal månader m.m. Anmälan ska göras inom två år efter friställningen. Anmälan görs till AFA Försäkring; klicka här för mer information.

  Det vanligaste är dock att DIK:s medlemmar som arbetar hos arbetsgivare med kollektivavtal omfattas av så kallade "tjänstemanna-avtal". Om din arbetsgivare vid sidan av kollektivavtalet för arbetare även har ett tjänstemannaavtal ska i stället det tillämpas och då kommer motsvarande ersättning från Trygghetsrådet i stället. På trygghetsrådets hemsida kan du söka på arbetsgivarens organisationsnummer och se om företaget är medlem där.

  Om du blir uppsagd ska du få information om ersättningen från din arbetsgivare. Du kan också kontakta AFA (se länken ovan) och söka ersättning.

  Behöver du ytterligare vägledning i frågan kontakta Medlemsservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.