Till senaste kommentaren

Hur påverkas pensionen om jag vill gå ner i arbetstid av hälsoskäl?

Jag skulle vilja arbeta 80 % istället för hundra, det finns hälsoskäl till detta men ingen sjukskrivning. Jag undrar hur det kommer att påverka pensionen och inkomsten. Kan jag vid dialog med chefen göra det tidsbestämt, det vill säga, om behovet inte finns längre fram kan jag öka upp det till 100 % igen?

Kommentarer

  • När det kommer till att gå ner i arbetstid av hälsorelaterade orsaker så är enda gången man kan kräva att få göra det om det finns en sjukskrivning att stödja sig på.

    I annat fall så får man komma överens med arbetsgivaren och det brukar inte vara några problem att göra det när det finns bakomliggande hälsoskäl. I de allra flesta fall månar ju arbetsgivaren om att de anställda ska må bra. Att gå ned i deltid kan ju också vara ett sätt att förebygga att man i ett senare skede behöver sjukskriva sig kanske till och med på heltid.

    Precis som du skriver så kommer din pension och inkomst att påverkas med motsvarande de procenten du väljer att gå ned i tid så det kan vara bra att hålla koll på.

    Det finns inget som hindrar att du och din arbetsgivare kommer överens om att ni ska tidsbegränsa perioden som du ska arbeta deltid. Det är tvärt om väldigt bra att träffa en sådan överenskommelse. Om det skulle vara så att din tjänst permanent görs om till en deltidstjänst så har du nämligen ingen formell rätt att senare gå upp till heltid igen om detta inte finns reglerat i ett avtal mellan er. Så rekommendationen är att ni, precis som du föreslog, tidsbegränsar perioden du ska arbeta deltid.
    DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.