Till senaste kommentaren

Förhandlar ni med arbetsgivaren från dagen ett att jag blir medlem?

Hej!

Måste man vänta i tre månader som på andra fackförbund för att få hjälp med att förhandla med arbetsgivaren? (t.ex. om man säger upp sig och arbestgivaren vägrar att betala rätt summa, eller om det finns problem med att få semester som man har tjänat). Får man bara råd, eller råd och förhandling från dagen 1?

Ni hjälper bara med det som har hänt under tiden man har blivit medlem?

Tack i förhand!

Kommentarer

 • Hej,
  Som medlem i DIK får du stöd att gå framåt i arbetslivet – och hjälp när du stöter på problem. En av de många förmånerna i medlemskapet är rätt till råd och vägledning.

  Hos oss gäller den förmånen redan från första dagen av ditt medlemskap.
  Rätten att bli företrädd som medlem gäller också från första dagen i medlemskapet, dock med begränsningen att vi endast företräder inom ramen för de ramar som lagar, avtal och riktlinjer ger samt att den fråga som en medlem vill bli företrädd i inte får ha uppstått före det att ansökan om medlemskap inkom till förbundet.
  • Vi ger råd och stöd i frågor eller problem som uppstår under tiden du är medlem.
  • Problem som uppstått innan du blev medlem, men som fortsätter även efter ditt medlemskap hos oss ger vi dig råd och vägledning i, men däremot driver vi inte frågan mot arbetsgivaren eller vidare i t.ex. domstol.
  När en arbetsgivare ska besluta om anställningsförhållandena som särskilt angår en arbetstagare är arbetsgivaren skyldig att förhandla med den arbetstagar-organisationen till vilken arbetstagaren är ansluten.

  Om förhandlingsframställan inkommer till förbundet efter att du blev medlem, kommer vi behandla förhandlingsframställan utifrån att du är medlem. Om det vid förhandlingen, eller inför förhandlingen framgår att det är en förhandling som riktas mot dig enskilt (t.ex. skiljande från anställningen av personliga skäl) kommer vi hjälpa till med att uppfylla formalian runt förhandlingen, men däremot inte företräda dig i eventuell fortsatt tvist med arbetsgivaren och vi kommer inte driva din fråga rättsligt.

  Lite mer konkret:
  Om det till exempel är så att du har arbetat hos en arbetsgivare men inte får ut rätt lön eller intjänad semester därifrån och du blir medlem nu, när det redan inträffat kommer det kunna bli följande scenario.
  • Vi ger dig råd och vägledning avseende vad du kan vidta för åtgärder på egen hand och vi hjälper dig att formulera ditt fordringsanspråk på arbetsgivaren. Men vi påkallar inte förhandling från vår sida avseende att driva in pengarna för din räkning.
  • Skulle däremot arbetsgivaren påkalla förhandling avseende att reda ut frågan skulle vi hantera den förhandlingen som att frågan inkommer efter inträdet (förhandlingsframställan kommer ju då). Om vi genomför förhandling och avslutar i oenighet kommer vi inte då heller driva saken vidare utan ge dig fortsatt råd och stöd för hur du själv gör det.
  Välkommen med din ansökan om medlemskap!
  DIK
 • Hej min arbetsgivare har skickat en inbjudan till er om en zoom överläggning gällande lönerevisionen 2021. Kan jag förvänta mig att ni ger min arbetsgivare ett svar även om ni inte tänkt att närvara? Jag arbetar som kommunikatör på Svenska kyrkan i Tibro och Ransberg och har varit ansluten hos er i ca ett år nu. 

  MVH
  Marie Bergström
 • Hej Marie,
  Tack för din fråga.
  För att få den bästa hjälpen så ber vi dig att skriva till vår mejllåda fraga@dik.se

  Det här forumet gäller främst generella frågor och svar och jag kan tyvärr inte skicka vidare frågan då jag inte kan se din mejladress.

  Men skriv dit så kommer du att få svar inom kort.

  /Carina
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.