Företrädesrätt och lön

I våras sades jag upp från ett föräldravikariat.  Nu vikarierar jag på en annan arbetsplats, men den tidigare arbetsplatsen har hört av sig om ett nytt vikariat som jag har företrädesrätt till.  Det skulle börja när mitt nuvarande vikariat går ut (såvida det inte förlängs), så det kommer ju lägligt.  Men jag undrar vad som gäller med lönesättningen här, om det alls finns några bestämmelser.  På min nya arbetsplats har jag en kännbart högre lön än på den förra, och jag vill ogärna gå tillbaka till en lägre lön.  Kan jag acceptera erbjudandet på villkor att jag får en viss lön?  Är de skyldiga att återanställa mig på en viss lönenivå, eller skulle de kunna kräva att jag godtar vilken lön som helst?

Kommentarer

  • Hej,
    Företrädesrätten innebär att din arbetsgivare är skyldig att erbjuda dig återanställning. Den avser enbart rätt till anställning och ger inte rätt till en viss lön. Däremot är det självfallet så att en arbetsgivare inte kan erbjuda återanställning till sämre villkor än vad som gäller generellt hos arbetsgivaren för ett visst arbete i fråga.

    Om du däremot blir erbjuden en återanställning kan du självfallet ta upp frågan med arbetsgivaren och försöka förhandla upp lönen. Och ja, du kan absolut välja att villkora att acceptera erbjudandet till en viss lönenivå. Men arbetsgivaren är då inte skyldig att gå dig till mötes. Om du då avböjer erbjudandet anses det som att ha avvisat det och då har du inte längre företrädesrätt till återanställning.

    //Sara
    Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.