Fördelning av deltidsarbete

Om man jobbar 60% finns det några fördelar med att jobba fem dagar i veckan kontra 4 dagars vecka?

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för ditt meddelande.
  Fördelar och nackdelar med komprimerad eller utspridd deltid beror främst på vad som passar din situation och dina arbetsuppgifter bäst.

  En nackdel som dock kan uppstå med komprimerad deltid är att du kan "gå miste" om ledighet på dagar då andra, som arbetar femdagarsvecka, får ledigt på grund av att en röd dag som är arbetsbefriad infaller en vardag.

  Om du t.ex. har fredagar som arbetsfri dag, kommer långfredagen varje år innebära "extra" ledighet för kollegor som arbetar vanlig fem-dagarsvecka, medan den för dig är ledig precis som vilken vecka som helst. Du får alltså ingen kompenserande ledighet i den situationen. Om ditt schema däremot innebar arbete på fredagarna skulle du förstås vara ledig på motsvarande sätt som de med fem-dagarsvecka.

  En fördel som ibland framhålls med så kallad koncentrerad deltid är att det brukar bli enklare att upprätthålla deltidsmåttet. Om man arbetar lite kortare varje dag kan det vara svårare att inte sitta kvar och skillnaden mot att arbeta heltid är hårfin. Med en dag ledig per vecka blir det synligare i verksamheten att man faktiskt inte arbetar heltid. Självfallet kan det finnas andra parametrar som gör att kortare arbetstid varje dag ändå är långt mer fördelaktigt än en ledig dag i veckan.

  Har man möjlighet att välja tycker jag att det viktigaste är att helt utgå från den egna situationen och se vad som blir bäst för just dig i just ditt liv!

  Vad som kan vara bra att veta hur du lägger upp det inte kommer att påverka ditt intjänande av semesterdagar i slutändan, eftersom de räknas ut så att det inte spelar någon roll om du väljer att jobba fyra eller fem dagar i veckan. Du kan läsa mer om det här: https://kundo.se/org/dik/d/far-jag-farre-semesterdagar-om-jag-jobbar-deltid/

  Bästa hälsningar/
  Sara på DIK
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.