Till senaste kommentaren

Föräldrapenningtillägg i allmänhet och som statligt anställd i synnerhet

Hej,
Jag väntar mitt första barn i vår och försöker få grepp om allt detta med föräldrapenning. Jag har förstått att det är från Försäkringskassans hemsida man hittar det man behöver för att förstå hur föräldrapenningen fungerar. Men så har jag hört att om man är med i facket så kan man få uppemot 90 procent av lönen i föräldrapenning. Stämmer detta? Föräldralön har det kallats, har också hört om föräldrapenningtillägg. Är det samma sak?

Jag är statligt anställd. Är detta något jag har rätt till då?
Om så; hur går jag tillväga? Är det er jag tar kontakt med angående detta eller är det någon på myndigheten?

Kommentarer

 • Hej,
  Det stämmer att Försäkringskassans hemsida är bästa stället att få den information man behöver om hur föräldrapenningen fungerar och vad som gäller för ersättningen.

  DIK är ju en del av Akademikernas centralorganisation och även på Sacos hemsida finns värdefull information om föräldrapenning.

  Det stämmer också att det i många kollektivavtal finns en förmån inbyggd som ger rätt till en utfyllnad av föräldrapenningen från Försäkringskassan. Ofta kallas denna förmån föräldralön men i många avtal kallas den också för föräldrapenningtillägg. Det är synonyma begrepp.

  Föräldrapenningtillägg är en förmån i alla lönenivåer eftersom den ger en utfyllnad både på den del av lönen som ligger under maximal nivå för föräldrapenning och kompenserar lönebortfall för den del av lönen som ligger över det så kallade taket i föräldraförsäkringen (2019 går gränsen i föräldraförsäkringen vid 38 750 kr i månaden).
   
  Som statligt anställd har du en särskilt värdefull förmån i kollektivavtalet som kallas just för Föräldrapenningtillägg. Förmånen finns beskriven i kollektivavtalet mellan Saco-S och Arbetsgivarverket (Villkorsavtal-T, kapitel 8)

  När du är föräldraledig ledig från arbetet för barns födelse eller vård av adoptivbarn har du rätt till föräldratillägg från arbetsgivaren i upp till 360 dagar. Observera att du måste ta ut föräldrapenning på över grundnivå i motsvarande mån från Försäkringskassan för att ha rätt till förmånen.

  Tillägget är
  • 10 procent av din lön under taket för föräldrapenning.
  • 90 procent av din lön, för den del av lönen som ligger över taket för föräldrapenning.
  Taket för föräldrapenning ligger på 10 prisbasbelopp, vilket 2019 motsvarar en månadslön på 38 750 kronor.

  Det är arbetsgivaren som administrerar förmånen. För att ha rätt till förmånen krävs alltså att du samtidigt tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan. Du kan behöva förse arbetsgivaren med ett utbetalningsintyg eller annan dokumentation för att få förmånen utbetald. Hör efter med HR- eller personalhandläggare hos din arbetsgivare hur rutinerna ser ut på myndigheten.
  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.