Till senaste kommentaren

Får jag färre semesterdagar om jag jobbar deltid?

Får jag färre semesterdagar om jag jobbar 80% istället för 100%?

Kommentarer

 • Att arbeta deltid påverkar inte hur lång betald semester du har rätt till, men din semesterlön påverkas av att du tjänar mindre i månaden vid deltid än vid heltid.  

  Vad som däremot kan vara lite krångligt är att antalet semesterdagar kan justeras beroende på hur du förlägger din deltid.
  • Om du jobbar förkortade arbetsdagar men fortfarande arbetar 5 dagar i veckan går det åt en semesterdag för varje semesterledig arbetsdag.  
  • Om du däremot förlägger din tid så att du arbetar 4 dagar i veckan, så kallad koncentrerad deltid, kan antalet semesterdagar som justeras i förhållande till arbetstidsupplägget. 
  Du kan enkelt räkna så här. 100% = 25 dagar semester. 80% = 20 dagar semester. Anledningen till detta är att en full årssemester ska innebära lika många veckors ledighet oavsett om du arbetar hel- eller deltid.
  DIK
 • Hej! Jag jobbar 100 % men vill gå ner till 80 % med en ledig dag i veckan.
  Jag har 35 betalda semesterdagar på 100 %.Hur många betalda dagar har jag på 80 %?
 • Hej,
  Ska man vara helt strikt så ändras egentligen inte antalet semesterdagar beroende på tjänstgöringsgraden. Det vill säga din rätt till ledighet i form av betald semester påverkas inte av om du arbetar hel- eller deltid. Utgångspunkten är att en arbetsvecka motsvarar fem semesterdagar och att det gäller oavsett om du arbetar hel- eller deltid samt oavsett hur deltidsarbetet är fördelat över veckan.

  Däremot påverkas hur mycket betalt du får när du är ledig utifrån din tjänstgöringsgrad. Utgångspunkten är att semesterlönen följer den aktuella anställningssituationen. Inom de flesta kollektivavtalsområden gäller det även för uttag av sparade semesterdagar.

  I ett annat svar på Fråga om semester vid deltid här i Frågeforum kan du läsa mer om hur arbetsgivare kan hantera antalet semesterdagar vid deltid.

  Vid 35 dagars semesterrätt och koncentrerad deltidstjänstgöring om 80 procent med en dag ledig per vecka och antal semesterdagar beräknade med nettometoden (läs mer i inlägget som länkats till i ovanstående stycke) skulle din semesterrätt anges till 28 dagar. Men som sägs i det länkade inlägget, man kan också fortsatt säga att du har 35 semesterdagar men göra semesteravdrag även för den annars arbetsfria dagen.

  Hoppas detta besvarar din fråga!
  Sara Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.