Egen uppsägning

Jag har förstått att man blir avstängd från akassa vid egen uppsägning i 45 dagar. Men att sedan får at del av akassa och inkomstförsäkringen. Jag har även en tilläggsförsäkring hos er - hur fungera den? Kan jag få den också när jag sagt upp mig själv - hälsn trött på att arbeta nära besökare i pandemi.

Kommentarer

 • Hej,
  Det är korrekt att man vid egen uppsägning - utan vad som kallas för giltigt skäl - får en avstägningsperiod om 45 dagar och därefter påbörjar den 300 dagar långa ersättningsperioden. Läs mer om hur detta fungerar, om inskrivning på Arbetsförmedlingen och om vad som är viktigt att ha i åtanke avseende ersättningsnivå hos Akademikernas a-kassa.

  Dock följer ersättningen från inkomstförsäkringen inte med samma väg vid egen uppsägning, eftersom den kräver att man beviljas a-kassa utan avstängningsperiod. Inte heller tilläggsförsäkringen kan ge ersättning om det saknas giltigt skäl för uppsägningen utifrån a-kassans regelverk.

  Givetvis är det endast man själv som till syvende och sist kan besluta och känna in vad som är genomförbart och inte. Men, de negativa effekterna av egen uppsägning är som framgår ganska kännbara.
  • Därför är mitt råd att i alla fall ordentligt lyfta frågan med arbetsgivaren om andra utvägar.
  Det framgår inte hur din arbetssituation ser ut och om det skulle kunna hävdas att du har giltiga skäl. Kontakta gärna mina kollegor i medlemsservice via DIK Direkt. De kan bättre bedöma om det finns alternativa vägar att pröva i situationen du beskriver.

  Allt gott!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.