Till senaste kommentaren

Driva fackliga frågor på arbetsplatsen när det finns fackklubb från annat förbund men inte från DIK

Unionen har en fackklubb på min arbetsplats, men jag är självklart medlem i DIK. Hur går jag tillväga om jag vill driva fackliga frågor på min arbetsplats. Kan jag göra det tillsammans med mina Unionen/dubbelanslutna kollegor eller får jag driva fråga för fråga ensam med er?

Kommentarer

 • Hej,
  Vad roligt att du undrar hur du kan driva fackliga frågor på din arbetsplats. Jag vet ju inte var du jobbar någonstans men eftersom du uppger att Unionen har en fackklubb utgår jag i mitt svar från att det är en arbetsgivare med kollektivavtal på privat sektor.

  På de allra flesta kollektivavtal där Unionen är part är även DIK part, tillsammans med övriga SACO-förbund. Det betyder att det är fritt fram att bilda en Akademikerförening tillsammans med andra SACO-förbund på arbetsplatsen alternativt en DIK-förening om ni är många som är anslutna till DIK.

  Är det en liten arbetsplats kanske det är svårt att samla tillräckligt många för att bilda en förening. I sådant fall är det möjligt att utse ett arbetsplatsombud. Ett arbetsplatsombud företräder samtliga DIK-medlemmar men är ensam i sitt uppdrag, till skillnad från en styrelse.

  Som du ser finns det olika möjligheter att engagera sig lokalfackligt.
  Vi vill gärna ha fler engagerade medlemmar ute på arbetsplatserna, så om du är intresserad av att engagera dig hjälper vi självklart till.


  Som lokalfacklig representant får du stöd i form av en kontaktperson på DIK:s kansli som du alltid kan vända dig till med frågor samt möjlighet att ta del av vårt nätverk samt fackliga utbildningar.

  Kontakta DIK Direkt på telefonnummer 08-480 040 00 eller s-post fraga@dik.se så kan vi berätta mer och hjälper dig vidare!
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.