Coronavirus. Nu upphör rätt till slopat karensavdrag och krav på läkarintyg återinförs

Med anledning av coronaviruset har regeringen under pandemin meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut ersättning för första dagen i sjukfallet. Vidare har lättnader beträffande läkarintyg gällt.  

Från och med 1 oktober upphör flera tillfälliga ersättningar som regeringen infört under pandemin. Det gäller bland annat ersättning för karens och riskgruppsersättning. 

E-tjänsterna på Försäkringskassans hemsida ligger dock kvar för att du ska kunna söka ersättning i efterhand för dagar före den 1 oktober 2021.

Regeringen tar även bort undantaget som gällt för läkarintyg. Det innebär att du som är anställd kommer behöva visa läkarintyg för din arbetsgivare dag 8 i sjuklöneperioden och för Försäkringskassan dag 15 när du ansöker om sjukpenning. Detta gäller om din första sjukdag är 1 oktober 2021.

Arbetssökande, egenföretagare och behovsanställda ansöker om sjukpenning direkt från Försäkringskassan och ska inkomma med läkarintyg i samband med ansökan från och med dag 8.

Det innebär också att det kommer krävas läkarintyg från första dagen vid ansökan om smittbärarpenning.

Det kommer också att krävas intyg från sjuksköterska eller läkare från dag 8 i barnets sjukperiod när du ansöker om ersättning för vab.

Även de tillfälliga reglerna för ersättning för sjuklönekostnader upphör och återgår till det normala från 1 oktober.
Tänk på det här om du blir sjuk själv:
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.