Coronavirus. Vad innebär slopat karensavdrag och att kravet på läkarintyg avskaffas?

Med anledning av det nya coronaviruset har regeringen meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut ersättning för första dagen i sjukfallet. För närvarande är beslutat att detta gäller till den 31 december 2020

Det innebär att du kan ansöka retroaktivt om ersättning för karens från och med 11 mars och framåt. Det gäller om du är anställd och har fått karensavdrag på din sjuklön eller om du är egenföretagare och har karens i sjukperiodens början. Arbetsgivaren ska göra karensavdrag som vanligt.

Slopat karensavdrag gäller även om du är arbetslös, föräldraledig eller anställd utan sjuklön. Du ansöker om sjukpenning som vanligt på Försäkringskassan. Är du egenföretagare och just nu föräldraledig eller arbetssökande ska du ansöka om ersättning för karens i Försäkringskassans e-tjänst på Mina Sidor. Om du har rätt till sjukpenning betalar Försäkringskassan ut ersättning utan karensavdrag.


Ansök om ersättning för karens på Försäkringskassans Mina sidor
Hur mycket ersättning får du som kompensation för karensavdraget?
  • Om du är anställd ersätts du med ett schablonbelopp på 700 kronor före skatt. Från den 1 juni är ersättningen höjd till 804 kronor före skatt.
  • Om du är egenföretagare ersätts du med ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt.

Slopat krav på läkarintyg

Om du är sjuk behöver du inte ha ett läkarintyg förrän fråndag 15, när du ansöker om sjukpenning.
Ytterligare en åtgärd med anledning av coronaviruset som införts är att reglerna om när läkarintyg krävs för att styrka att du är sjuk har ändrats tillfälligt från och med den 13 mars och – i dagsläget – till och med den 31 december 2020.

I vanliga fall behöver du lämna läkarintyg från dag 8 till din arbetsgivare eller Försäkringskassan. Men det kravet har regeringen beslutat att tillfälligt ta bort.

Om din första sjukdag är 1 november eller senare så behöver du skicka in ett läkarintyg till Försäkringskassan från från dag 15 i sjukperioden. Det gäller oavsett om du är anställd, arbetssökande eller föräldraledig.

Om din första sjukdag inträffade före den 1 november 2020 behöver du inte ha läkarintyg förrän efter dag 21 när du ansöker om sjukpenning. Det gäller oavsett om du är anställd, egenföretagare, arbetssökande eller föräldraledig.
  • Observera dock att detta gäller inte om du är deltidssjukskriven och omfattningen på sjukskrivningen ökar. Då behöver du fortfarande ett läkarintyg från och med dag 8. Så gäller oavsett om du insjuknat före eller efter den 1 november.
  • Gäller det smittbärarpenning krävs ett läkarintyg från första dagen som visar att du inte får arbeta på grund av risken för smitta.

Det slopade läkarintyget gäller alla sjukdomar. 
  • Du behöver alltså inte ha läkarintyg under sjuklöneperioden även om du har annan sjukdom än just covid-19.

Ersättning till arbetsgivaren för sjuklönekostnader
Regeringen har även meddelat att staten tillfälligt tar över hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj samt även juni och juli. Åtgärden kommer genomförs genom att reglerna för det befintliga stödet "Ersättning för höga sjuklönekostnader" blir mer generösa.  Arbetsgivarna kommer således fortsatt att hantera sjuklönen men få ersättning för detta.
  • Arbetsgivaren ska betala ut sjuklön till sina anställda precis som vanligt. Försäkringskassan ersätter sedan arbetsgivaren via skattekontot.

Om du blir sjuk själv gäller följande i dessa avseenden:
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.