Coronavirus. Ersättning för karensavdrag och krav på läkarintyg

Med anledning av coronaviruset har regeringen under pandemin meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut ersättning för första dagen i sjukfallet. Vidare har lättnader beträffande läkarintyg gällt.  

Från och med 1 oktober upphörde flera tillfälliga ersättningar som regeringen infört under pandemin. Det gällde bland annat ersättning för karens och riskgruppsersättning.

Regeringen har i december aviserat att flera coronarelaterade ersättningar återinförs eller förlängs på grund av den ökade smittspridningen i samhället.
  • Eftersom det inte finns något beslut än, så gäller nuvarande regler.
  • Det innebär att du just nu bara kan ansöka om ersättning för karens eller ersättning för riskgrupper till och med 30 september 2021.
Regeringen har inte aviserat förändringar avseende undantaget som tidigare gällde för läkarintyg men som återinfördes i oktober. Det innebär att du som är anställd kommer behöva visa läkarintyg för din arbetsgivare dag 8 i sjuklöneperioden och för Försäkringskassan dag 15 när du ansöker om sjukpenning. Detta gäller om din första sjukdag är 1 oktober 2021.

Arbetssökande, egenföretagare och behovsanställda ansöker om sjukpenning direkt från Försäkringskassan och ska inkomma med läkarintyg i samband med ansökan från och med dag 8.

Det innebär också att det kommer krävas läkarintyg från första dagen vid ansökan om smittbärarpenning.

Det kommer också att krävas intyg från sjuksköterska eller läkare från dag 8 i barnets sjukperiod när du ansöker om ersättning för vab.

Även de tillfälliga reglerna för ersättning för sjuklönekostnader upphör och återgår till det normala från 1 oktober.
Tänk på det här om du blir sjuk själv:
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.