Till senaste kommentaren

Verksamheten stänger, vad gäller mig som timanställd?

Vad gäller om man är timanställd på ett museum och museet stänger? Har jag inga rättigheter eftersom jag får mina pass månadsvis?
(Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Du ska självklart ha rättigheter på motsvarande sätt som övriga anställda i händelse av att verksamheten stängs. Arbetsgivaren ska betala lön så länge beslutet att skicka hem personalen är arbetsgivarens egen skyddsåtgärd och så länge du står till förfogande för arbete, läs mer om det här. Den springande punkten i ditt fall är hur länge din anställning anses pågå och i vilken omfattning. För att kunna bedöma det behövs en bedömning av omständigheterna i just din anställningssituation.

  Som timanställd anses man ofta ha en typ av anställning som kallas "intermittent visstidsanställning". Det betyder att man vid varje enskilt arbetstillfälle har en avgränsad tidsbegränsad anställning. Beroende på vad som står i anställningsavtalet och hur omständigheterna i övrigt ser ut är DIK:s bedömning ofta en annan. Vi ser allt som oftast att det ibland får bedömas som en tillsvidareanställning på deltidsbasis eller att det ska bedömas som en tidsbegränsad anställning som i vart fall löper över varje enskild schemaperiod och - som sagt; beroende på -ibland under hela tidsperioden som ramavtalet för intermittent visstidsanställning är skrivet för.

  Om verksamheten stängs och du får beskedet att du inte behöver arbeta ska du göra klart att du står till förfogande att utföra arbete under samtliga redan inbokade pass och att du förväntar dig lön på samma sätt som övriga hemförlovade medarbetare på museet. Den är mycket viktigt att du tydligt kommunicerar att du står till förfogande att utföra arbete, om än från hemmet!

  Om du får ditt schema månadsvis ska de inbokade pass som redan är schemalagda självfallet anses som anställningstid. Om du arbetat i samma omfattning under en längre tid men fått passen utlagda månadsvis och verksamheten stängs ner under längre tid men arbetsgivaren säger att du inte kan anses anställd längre råder jag dig att kontakta vår medlemsservice/DIK Direkt och be om ytterligare vägledning.

  Regeringen har vid en presskonferens den 16 mars meddelat att företag och verksamheter som drabbas ekonomiskt av effekterna av corona genom nya regler om så kallad korttidspermittering ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder. Läs mer om vad korttidspermittering innebär här.

  /Sara
  DIK
 • Gäller även detta om jag är timanställd vid ett museum genom ett bemannings/rekryteringsföretag?
 • När anställningen sker via bemannings-/rekryteringsföretag är det företaget som är arbetsgivare och inte museet där arbetet utförs. Motsvarande resonemang som förts ovan avseende hur ens anställningsavtal är beskaffat får föras i förhållande till ditt anställningsavtal med bemannings-/rekryteringsföretaget.

  Det vill säga om du har schema flera månader framåt och museet stänger ska du antingen beredas annat arbete hos din arbetsgivare eller så får du bli hemskickad på samma villkor som övriga anställda hos bemannings-/rekryteringsföretaget.

  /Sara på DIK

  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.