Vad gäller om jag blir satt i karantän på grund av att jag är smittad med Covid-19?

Om du inte får arbeta på grund av att du är smittad eller kan vara smittad av Covid-19 eller annan allmänfarlig sjukdom kan du få smittbärarpenning. Du kan också ha rätt till ersättning för resor som du behöver göra, till exempel i samband med läkarundersökningar.

Det är enbart smittskyddsläkaren som har möjlighet att besluta om att sätta en person i karantän om personen har eller kan antas ha utsatts för smitta.
  • Skulle ett sådant beslut fattas av smittskyddsläkaren får du inte arbeta.
  • Tänk på att det krävs ett läkarintyg som styrker att du inte kan vara på arbetet.
Rekommendationer för dig som bor med covidsmittad person
Folkhälsomyndighetens rekommendationer (september 2021) innebär skillnader för vaccinerade respektive ovaccinerade. Mer information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida; Om du eller någon i familjen har blivit sjuk.
  • Tänk på att det krävs ett läkarintyg som styrker att du inte kan vara på arbetet.
Smittbärarpenning
Om – du inte får arbeta på grund av att du är smittad eller kan vara smittad av coronaviruset, eller att den du bor med har konstaterats vara smittad av Covid-19– kan du få så kallad smittbärarpenning. Det är Försäkringskassan som beslutar om det. Mer information samt hur du ansöker om smittbärarpenning finns på Försäkringskassans hemsida länk öppnas i nytt fönster]
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.