Ska jag byta fackförbund?

Hej,

Jag ska börja nytt jobb snart och går från privat till offentlig sektor där jag ska jobba med IT. Jag har tidigare varit medlem i DIK, men bytte till Unionen för min senaste tjänst då den bättre passade min bransch.

Min fråga till er är alltså om DIK är rätt fackförbund för mig när jag arbetar i offentlig sektor med IT?
Cecilia Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej  och tack för din fråga!

  DIK är främst facket för dig som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativa sektorer. Vi har jobbat med samma grupper i decennier och har stor erfarenhet av våra medlemmars villkor och förutsättningar, vilket få andra fackförbund har. Vi är helt enkelt ett yrkesförbund med specialistkunskap om våra medlemmars situation.

  Skulle du byta till DIK som förbund så omfattas du dessutom fortfarande av det kollektivavtal din arbetsgivare tecknat. I den delen innebär ett förbundsbyte alltså ingen nackdel. Det kan dessutom vara så att DIK genom sitt samarbete med andra akademikerförbund redan är part i det kollektivavtal som gäller hos din arbetsgivare. Utan att veta var du är anställd och vilket kollektivavtal det gäller går det dock inte att säga säkert.

  Frågan om DIK är ett förbund för dig, beror med andra ord på hur din nya roll är utformad, och hur du tänker kring din karriär ur ett långsiktigt perspektiv baserat på din bakgrund inom kreativa sektorn.

  För mer detaljerad information är du varmt välkommen att höra av dig till DIK:s medlemsservice:
  Mail: fraga@dik.se Tel: 08-480 040 00 mån-fre 8:30-12:00
  Sara Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.