Byta jobb inom samma företag

Hej,

Jag ska söka en ny tjänst på min arbetsplats, men på en annan avdelning som har en annan chef.
Ska jag berätta för min chef att jag söker jobbet? De båda cheferna pratar och har möten varje vecka, så hen kommer få reda på det tillslut. Till saken hör att min chef tar saker väldigt personligt och jag är orolig för att det kommer skapa en dålig stämning mellan oss (oavsett om jag skulle få jobbet eller inte).Hur hanterar man en sådan här situation bäst?

Kommentarer

 • Hej,
  Det är alltid en avvägningsfråga hur mycket - och när - man ska berätta eller inte berätta. Vilket som blir bäst är svårt att svara på eftersom det ju beror på en mängd variabler av vilka flertalet är okända. Men här kommer lite inspel som kanske kan vara till vägledning.

  Det viktigaste tänker jag är att fundera över varför du skulle vilja berätta att du sökt annat jobb. Det hörs av din fråga som att den enda anledningen egentligen skulle vara att du är orolig för att hen skulle bli sur annars. Eller som du skriver, ta det personligt att du söker annat jobb.
  Du har ingen skyldighet att berätta att du söker annat arbete.
  Det är viktigt att framhålla att det inte finns någon som helst skyldighet för dig att rapportera till din chef eller din arbetsgivare att du ser dig om efter annat arbete, eller varför du gör det. Det står dig helt fritt.

  En viktig faktor i sammanhanget är tidsaspekten, dvs. när du i så fall skulle berätta. På en gång du söker, eller om du blir kallad på intervju, eller annat tillfälle i rekryteringsprocessen. Det samma gäller ju för när i rekryteringsprocessen du bedömer att det kommer sprida sig internt vilka som sökt jobbet (dvs. komma ut att just du sökt jobbet).

  Mitt råd är att du funderar över hur du skulle vilja hantera frågan om din chef var "vem som helst", dvs. om du tänker bort omständigheten att hen tar saker personligt på ett negativt sätt. Om du då skulle vilja hålla detta för dig själv;
  -  Ja då ska du förstås göra det nu också. Om det är så att du med säkerhet kan säga att vid en viss tidpunkt kommer chefen få kännedom om din ansökan oavsett om du berättar eller inte och du själv känner att det är viktigt att förekomma det;
  - Ja, då ska du berätta precis inför den tidpunkten.

  • Jag tänker också att det kan finnas en vinning i att om du berättar för chefen om din ansökan - även berätta varför du berättar
  • Och omvänt; om du väljer att inte berätta kan du förbereda ett svar på varför du valde att inte berätta att du sökt det andra jobbet.
  Hoppas detta är till ledning. Och viktigast av allt;
  Lycka till med din ansökan till nya jobbet!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.