Till senaste kommentaren

Beskattning av sparad semester och växla till pension

Jag har fått ett nytt jobb och kommer att säga upp mig. Har dock många sparade semesterdagar som jag inte kommer att hinna ta ut. Därför har jag två frågor:

1. Stämmer det att jag får betala högre skatt på semestern om den betalas ut i pengar (även om jag på helår inte skulle komma upp i gränsen för statlig skatt)? Vissa säger att det är så, andra att skatten beräknas på helår och att den högre beskattningen vid utbetalningstillfället justeras i skatteuträkningen i samband med deklarationen. Vad gäller?

2. Jag vill fråga min nuvarande arbetsgivare om de istället för pengar kan betala ut semestern i pensionsavsättning. Finns det något jag bör tänka på i så fall? Gissar att jag inte kan kräva att få den i pension men är det någon nackdel för arbetsgivaren att göra så?

Kommentarer

 • Hej,
  Nej det stämmer inte att du får betala högre skatt på utbetalning av semesterersättningen, i alla fall inte i slutändan.
  • Dock är det så att det preliminärskatteavdrag som arbetsgivaren gör på utbetalningen beskattas med så kallad "engångsskatt", vilket är en högre skattesats än skatteavdrag enligt tabell. Så i så mening stämmer det att det är ett högre skatteavdrag.
  • Detta skatteavdrag är emellertid en service till alla som får engångsutbetalningar av större klumpsummor eftersom de ökar risken för just det du skriver; att man kommer över brytpunkten för statlig skatt och därmed riskerar kvarskatt vilket ju är surt att få oförberett.
  I den slutliga taxeringen vägs dock allt samman och man beslutar om den slutliga skatten. När man fått engångsutbetalningar som alltså inte påverkar inkomsten totalt upp till nivå för statlig skatt kommer i stället en skatteåterbäring.

  Så till din fråga 2:
  Det låter som en mycket klok tanke att i stället be din arbetsgivare göra en extra pensionsavsättning in i tjänstepensionen motsvarande det som annars skulle betalas ut i semesterersättning.

  • Precis som du själv gissar är det ingen rättighet utan det bygger på att arbetsgivaren säger ja till en sådan överenskommelse.
  • Den enda nackdel man kan se för arbetsgivaren med att göra en sådan överenskommelse är att det kräver lite extra handpåläggning.

  Men det är också viktigt att utesluta att det inte finns några nackdelar för din egen del med en sådan överenskommelse tycker jag!

  Om din lönenivå ligger under 43 300 kr /månad bör du överväga att ändå få ut semesterersättningen som lön (dvs i pengar). Detta eftersom du då tjänar in extra allmän pension på utbetalningen.

  Den typ av löneväxling du är inne på (lön eller semesterersättning betalas som extra pensionsavsättning i tjänstepensionen i stället för i pengar) rekommenderas enbart om löneläget ligger över det maximala intjänandet i allmänna pensionen. gränsen för det går vid 43 300 kr i månadslön.

  Varmt lycka till på nya jobbet
  Sara

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.