Återgång till kontoret, gravid

Hej! Vi har nyligen fått information på jobbet om att vi ska återgå till kontoret gradvis från och med nästa vecka. Till saken hör att jag är gravid och inte hade tänkt berätta det för någon ännu. Det finns inga direktiv att hitta på hur en ska förhålla sig till att återgå till arbetsplatsen när en är gravid. Jag är förvisso vaccinera, men är ändå rädd att råka bli smittad. Måste jag berätta för chefen?

Kommentarer

 • Hej,
  Att restriktionerna släpps innebär ju inte att pandemin är över och innebär heller ingen som helst förändring i arbetsgivarens ansvar att arbeta förebyggande med smittrisker.
  För gravida arbetstagare gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens och Arbetsmiljöverkets regler. Det innebär att gravida inte ska jobba med patienter inom vård och omsorg som har misstänkt eller konstaterad covid-19 smitta. Arbetsgivaren är skyldig att göra en särskild riskbedömning för gravida arbetstagare. Detta följer av Arbetsmiljöverkets föreskrifter - Gravida och ammande arbetstagare (AFS:2007:5) Den ska göras så snart arbetsgivaren får information om att arbetstagaren väntar barn.

  Jag rekommenderar dig att ha dialog med din läkare eller mödrahälsovården avseende bedömning av riskerna i just ditt fall.

  Du frågar om du måste berätta för chefen.

  Det korta svaret är att om påbudet är återgång till arbete på arbetsplatsen så är den enda möjligheten för arbetsgivaren att göra en särskild riskbedömning och göra anpassningar av arbetet - till exempel fortsatt arbete hemifrån - kräver att du har dialog med arbetsgivaren.

  Hoppas detta svar ger dig ledning.
  Tveka inte att ta kontakt med ditt skyddsombud eller hör av dig till DIK Direkt vid behov.
  Sara Luthander

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.