Till senaste kommentaren

Bortsållad från ansökan om arbete som guide på museum

Hej!

Jag sökte jobb på ett universitetsmuseum (borde väl då räknas som ett statligt jobb?) som guide och blev inte kallad till intervju. Dock så blev bekanta med mindre erfarenhet och lägre utbildning kallad till intervju. Jobbet i sig krävde "bara"  två terminer konstvetenskap på högskola och detta har jag passerat med råge. Även de andra kraven uppfyllde jag.Har jag missuppfattat eller behöver inte statliga myndigheter anställa den med mest erfarenhet? Får man sålla bort personer med mer erfarenhet innan intervjun? Tycker det känns snårigt och mycket "svågerpolitik" inom kulturbranschen, vilket är trist när man utbildar sig och inte ens får arbeta som guide.
(Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Vid anställning inom statliga myndigheter ska alla tjänstetillsättningar ske utifrån Regeringsformens krav på sakliga grunder såsom förtjänst och skicklighet.
  • Förtjänst innebär normalt sett vana, alltså tjänstgöringstid. 
  • Skicklighet betyder lämplighet, alltså utbildning samt tidigare yrkeserfarenheter. 
  Skickligheten ska prioriteras före förtjänsten. Det är alltid den bäst lämpade personen som ska anställas.

  För att säkerställa detta har varje sökande till ett jobb inom staten rätt att överklaga myndighetens beslut.

  Ett tillsättningsbeslut är preliminärt till dess att det vunnit laga kraft. Alltså tills ingen har överklagat eller till dess att överklagandenämnden fattat ett beslut. Ett överklagande ska
  ske inom tre veckor från det att myndigheten fattade och anslog beslutet om att anställa någon annan.

  Vid överklagande ska du läsa annonsen och matcha dina egna kvalifikationer samt matcha dem mot annonsens krav. Begär sedan ut handlingarna i ärendet från myndigheten och jämför dina kvalifikationer utifrån annons mot den sökande som anställts av myndighet. Baserat på detta kan du skriva ett överklagande där du noggrant beskriver din ståndpunkt utifrån din matchning till jobbet som det beskrivits i annons samt varför du är bäst lämpad.

  Överklagandet skickas till den myndighet som fattade beslut om anställningen. Myndigheten kommer sedan att skicka vidare ärendet till Statens överklagandenämnd (alternativt Överklagandenämnden för högskolan).

  Hälsar Emil i vår Medlemsservice
  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.