Till senaste kommentaren

Åldersdiskriminerande att söka en junior?

Hejsan!
Jag ser mer och mer platsannonser där man visserligen inte skriver en siffra för övre ålder men däremot börjar "Vi söker en junior..." mer och mer finnas i annonser. För mig är detta en åldersdiskriminering. Har jag rätt eller fel?

Kommentarer

 • Hej!
  DIK:s uppfattning är att det är olämpligt att skriva "junior" handläggare utan att förtydliga att med det avses inte antal år i livet utan snarare antal år i jobbet. Det vill säga utan att nyansera att man söker någon som inte direkt är "överkvalificerad" för jobbet.

  Diskrimineringsombudsmannen - DO - har ett bra material på sin hemsida som ger stöd för hur arbetsgivare kan rekrytera utan att diskriminera.
  Bifogar en länk till materialet här.


  Så vad kan vi göra för att motverka detta diskriminerande tilltal även när vi inte är direkt drabbade av det 

  • Det du kan göra som enskild samhällsindivid är att när du ser exempel på annonser av det slag du refererar till skicka in kommentar till företaget/ myndigheten i fråga och påtala det olämpliga. 
  • Självklart kan du också höra dig för hos oss på DIK om vi har lokalfackliga representanter på plats som vi kan uppmärksamma på att de borde lyfta fråga om lämpligheten med arbetsgivaren.

  Om det händer där du själv är anställd ska du självfallet påtala det hos lokala facket eller direkt till arbetsgivaren. Det ligger inom arbetsgivarens skyldigheter att undvika diskriminerande upplägg i sin rekrytering.

  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.