Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Koka ris i Sverige, Norge och Danmark

Hej! Har tidigare noterat att den rekommenderade mängden vatten vid kokning av Änglamarks parboiled ris skiljer något mellan grannländerna men nu har även metoden ändrats. I Sverige ska man plötsligt koka med mycket vatten som sen ska hällas bort. Krångligare och mer energikrävande. Vad är bakgrunden till detta? Tror jag tillsvidare låtsas vara i Danmark när jag kokar mitt ris.
Hälsningar Olle

Olle Barkland Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Olle
  Vi har aktivt ändrat recepten, orsaken är livsmedelsverkets utredning om arsenik i ris för ett år sedan. Arsenik finns ofrånkomligt i alla typer av ris oavsett var de odlats då det kommer från berggrunden. Ris är den enskilda produkt som orsakar att vi kan få i oss för höga mängder arsenik. Livsmedlets utredning anger att det enda som hjälpt för att minska mängden arsenik i ris att koka riset i ett överflöd av vatten som sedan hälls bort. Detta minskar arseniken i riset med hälften mot om allt vatten kokas in. Läs mer hos Livsmedelsverket:

  Med denna bakgrund valde vi att skriva vår kokanvisning efter det sätt man ur hälsosynpunkt bör koka ris. Tittar man på andra märken har de såväl varianten att koka in ris som att hälla bort vatten.

  Tyvärr vill våra danska & norska vänner som använder samma förpackning inte ändra sina anvisningar varpå vi har olika anvisningar.

  Med vänlig hälsning

  Fredrik Kundservice Coop
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.