radonmembram

hejsan. vi avser lägga rac 800 på schaktbotten och fylla upp med 30 cm berg och sedan 15 cm singel ovanpå. grunden/huset vi ska bygga ska bli en "miljöbyggnad" och jag ser att membranet är "ok" i sunda hus, dock så är varken geobutyltejpen eller butylmassan godkänd?!. går det att överlappa duken utan tejp/butylmassa? och ändå säkerställa radontätheten?
magnus lundqvist Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Magnus
  Det gäller att få det lufttät och det får man inte med enbart överlapp.
  Den enda tejpen som fäster mot membranet är butyltejp.
  Däremot går det att varmluftssvetsa membranet och få det lufttätt.
  Det gör man med en speciell svetsmaskin. Samma som man svetsar tätskikt av PVC till tak.
  Roger Tekniker
 • Hej, vi håller på att bygga ett timmerstocks-stuga 10 x 6 m. Pg. av ordentligt med radon i marken musste vi har en radonspärr i grunden. Vi tänkte att lägga en liten sand (10cm) i botten - övanpå markduk, sedan radonmembran och en markduk till. Sedan vill vi gjuta en betongplatta och murar upp med lecablock, så att vi få en krypgrund. Frågan är om vi kan planera och jobba på den planen - och om där finns tipps hur vi skulle inklädda den befindliga berget.Tack   Peter Lehmann
 • Hej Peter
  Jag har ingen lösning på hur man skall täcka in berget.
  En alternativ lösning kan vara att flytta upp membranet (RMB400) i krypgrundsbjälklaget. Så att bjälklaget blir lufttätt. Tätning görs vid genomförningar så som avlopp. Membranet måste ligga på den varma sidan av isoleringen annars finns risk för fuktskador. Krypgrunden undertycksventileras i förhållande till bostaden. Bäst är om man monterar in en krypgrundsavfuktare med permanent undertryck i stället för enbart en fläkt.
  Roger Tekniker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.