Måla väggar i stuga

Vilka sorts färger kan man använda för att måla väggar (träpanel från 70-talet) i sommarstuga som inte är uppvärmd på vintern? 1. med vanlig inomhusfärg? 2. Med inomhusfärg med antimögel? 3. Med kalkfärg? Vilken är bäst?
M Sand Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej
  tack för din fråga.

  Här är det lite beroende av hur ytorna sedan tidigare är målade eller behandlade.
  Äldre målade ytor kan ibland vara målade med äggoljetempra, kalkfärg alt limfärg. Dessa målningstyper kräver speciella förberedelser och behöver oftast målas med samma proukttyp som tidigare.
  Detta kan återförsäljande butik hjälpa er att undersöka om ni känner er osäkra kring
  detta.

  Är din träpanel målad med alkydoljefärg, vilket är vanligast förekommande även för äldre hus, kan du här efter tvätt med inomhustvätt,mattslipa ytan och måla om med våra snickerfärger för inomhusbruk.

  Isolerade ouppvärmda stugor fungerar vanligtvis mycket bra att måla med vanliga inomhusprodukter. Det är här inte kylan som är ett problem utan den kondensväxling som kan se.
  I en inglasad altan som värms upp mycket snabbt med snabba temperaturväxlingar uppstår oftast mer kondens än vid långsammare temperaturförändringar så som i stugor mm.

  Har man dock mycket problem med kondensväxling kan ytorna istället målas med våra fönster och snickeriprodukter för utomhus.
  Dessa innehåller påväxthämmande ämnen som inomhusprodukter saknar.
  När färg torkat och genomhärdat avgår inte dessa ämnen längre från ytan och det är därmed inte farligt att måla med utomhusprodukter inomhus.

  Vi rekommenderar dock att för vår natur och vår miljös skull att alltid i största möjliga mån välja att använda så få kemikalier som möjligt enbart där de krävs och behövs .
  Dock är inomhusprodukter mer anpassade för att ge den finish vi inomhus kräver, de torkar snabbare och doftar mindre.

  Här behöver ni helt enkelt bedöma vilket som för er fungerar bäst.

    Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.


  Hälsningar

  Christina Kundcenter Beckers Färg
 • Tack för ert svar!
  Träpanelen är inte målad alls, kan man då även måla väggarna med kalkfärg? Eller är vanlig inomhusfärg bättre?
  M Sand
 • Hej

  Kalkfärg är en typ av slamfärg som gärna släpper stoft från ytan vilket gör att den inte lämpar sig för målning i bostadsutrymmen. Risken att man blir färgad på kläder mm är stor.

  Vi rekommendera istället att du :
  • Tvättar ytan med inomhustvätt
  • mattslipar ytan med fint sandpapper
  • Grundmålar ett till två varv med Panelgrund.
  Panelgrund är en funktionsgrund som minskar risk för genomslag från de naturligt förekommande missfärgande ämnen som finns i trä. Finns där kvistar kan dessa med fördel innan grundmålning även kvistlackas med vår vattenburna Kvistlack  Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.


  Hälsningar
  Christina Kundcenter Beckers Färg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.