Till senaste kommentaren

Måla om laserade fönster inomhus

Hej! har funderingar på att måla om mina fönster invändigt som är laserade med brun Cuperinol valnöt när huset byggdes 1979. Vilken grundfärg behöver jag för att måla dessa vita utan risken att det blöder eller lyser igenom och vilken täckfärg bör jag använda.
Leif Landgren Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Leif

  Tack för att du ställer din fråga till oss.
  Om den tidigare behandlingen är av filmbildande lasyr så brukar det vanligtvis inte vara några större problem med att måla dessa ytor.
  Men om den behandling som gjorts var av olja istället för lasyr så kan om man har otur, olja ligga var i trät och då skapa vidhäftningsproblem.
  Vissa typer av äldre Syrebets kan ge missfärgningar som vandrar ut i färgskiktet och som kan vara svåra att spärrmåla.
  Då behöver träytorna slipas ned så den betsade alt oljade ytorna slipas bort helt innan dessa  grundmålas.

  1. Tvätt av ytorna mycket noga med Målartvätt för inomhusbruk. Var mycket noga att även torka bort alla eventuella tvättmedelsrester från tex fönsterputs och andra skurmedel. Dessa innehåller tensider som annars kan reagera med färg.
  2. Slipa av ytorna. En gammal lasyr tappar över tid sin vidhäftning mot underlaget. Vi rekomederar därför att slipa bort så mycket av den som möjligt för att undvika att den i framtiden ställer till problem.
  3. Grundmåla sedan hela ytan med Panelgrund. Har trät mycket kvistar är en strykning av vår vattenburna Kvistlack att rekommendera för dessa, antingen innan grundmålning eller mellan de olika grundvarven.
  Panelgrund har spärrande egenskaper och minskar risk av genomslag från de missfärgande ämnen som naturligt finns i trät. Grundmåla 1-2 ggr beroende på hur mycket av dessa ämnen som finns i trät. Obs, för att Panelgrund ska uppnå sin fulla spärrande funktion är här torktiden viktig och att man inte målar nästa varv för snabbt.

  4. Måla sedan två varv med Living Lackfärg eller Elegant lackfärg i önskad glans och kulör. (Här rekommenderas ej att ovanpå Panelgrund måla med Mood Professional finish )
  .

    Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter. Du kan även ringa in till oss och vårt kundcenters tekniska rådgivning på telefonnummer 0200-21 21 22..
  Hälsningar
  Christina


  Christina Kundcenter Beckers Färg
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.