Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Måla husfasad . Hur många varv behöver man måla?

Hej
Jag skall måla om min husfasad. Min fråga gäller hur många stryckningar jag behöver ha. Det är samma färg som tidigare. Det är södersidan jag undrar om jag skall ha 2 stryckningar då färgen är väldigt urblekt där. Är det lönt att måla 2 strykningar. Får man en fasad som håller bättre då och blir slutresultatet bättre.
Med vänlig hälsning, johnny
Johnny Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jonny

  Jag kommer nu ge dig ett rätt långt svar på din fråga som kan tyckas vara rätt enkel från början. Men detta för att det är svårt att ge dig ett generellt svar utan att exakt veta hur den färg som där idag sitter ser ut och är i för skick. I mitt svar har jag utgått från att den är en träfasad som  Ej är målad med Slamfärg eller Lasyr av något slag utan målad med  akrylat eller alkydoljefärg . Hör gärna av dig om något av detta inte stämmer då mitt svar enbart gäller för träfasad.

  När du beskriver din fasad som mycket blekt så antar jag att det är det passerat ett antal år sedan den senast målades och att det nog om du tittar nära även ser småsprickor, flagor eller kratrar i nuvarande färgfilm. Det innebär att färgen inte längre håller sig tät utan att fukt kan inkomma bakom färgfilm.

  Vår rekommendation vid ommålning där det gått flertalet år sedan tidigare målning är systemmålning. Detta innebär att du målar med samma typ av färg som din fasad sedan tidigare är målad med. Tex Akrylat eller alkydoljefärg etc.
  Vet du inte helt med säkerhet vad som tidigare målats med så kan våra återförsäljande butiker hjälpa dig att ta reda på detta. Här finner du våra färger för Träfasader

  Om där finns som jag skrev små sprickor eller kratrar i färgfilm så behöver du först skrapa bort all färg som sitter löst mot underlaget. Ofta kan det på håll se bra ut om färgskiktet håller ihop men kan ändå ha släppt från underlaget. Detta brukar ske när ytan slitits så att fukt kommer in bakom färgfilm, vilket startar den processen. tar man inte bort allt sådant först så är risken att just detta släpper från fasadpanelen och då kan inte den nya färgen hålla kvar detta.

  • Börja med att tvätta din fasad och därefter skrapar du där det behövs.
  • Grundmåla om ytan inte är tät. Grundmålar gör man ett varv.
  • Sedan kommer jag nu äntligen till svaret på din fråga. Du behöver måla två varv för att den färgfilm som ska hålla och skydda mot väder och vind ska få tillräcklig tjocklek för att hålla utlovad tid. Målar du enbart en gång så bryts den helt enkelt ner dubbelt så fort. Dessutom är det svårt att på ett varv få på ett helt jämnt lager med färg över hela ytan. Vilket annars gör att den på de verkligen tunna ytorna blir ful väldigt snabbt. Så vår rekommendation är två varv just för att säkerställa filmtjocklek.
  Här i denna länk kan du läsa mer i våra  Arbetsråd för fasadmålning

  Nu finns även en Ommålningsfärg i vårt sortiment. Den är en färg för fasader som kanske målats för bara några år sedan , där man tex önskar byta kulör. Den är tjockare i sin uppbyggnad och då ytan under här vid dessa ställen är intakt så kan man måla enbart 1 varv med denna. Den heter Front Ommålningsfärg och används enbart på redan intakta ytor.Här kan du läsa mer om denna

  Till sist vill jag även tipsa att det finns en tjänst ute hos våra återförsäljande fackhandelsbutiker (Dock ej på Bygg och stormarknad) som heter Hushälsa. Det är av oss utbildad personal som kan utföra platsbesök hos dig för en bedömning av er fasad inför er målning. Då får ni en dem en utförlig beskrivning just utifrån hur ditt hus ser ut och hur de olika fasadsidornas ser ut hur ni ska göra för att uppnå allra längsta hållbarhet. De kan självklart även avgöra vilken färgtyp som tidigare målats med. Här finner du kontaktuppgifter för butik på din ort
  Det blev ett lång svar och jag hoppas att du har överseende med detta och känner att det ger dig den information du önskade.
  Om några fler frågor uppkommer är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar
  Christina, Kundcenter Beckers Färg

  Christina Kundcenter Beckers Färg
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.