Stämmer det att fytas i Axa Havregryn förstörs vid ångning?
Hej, jag undrar om det stämmer att fytas förstörs vid ångning och att fytinsyran inte släpper ifrån sig de bundna mineralerna i havregrynen och därför inte kan tillgodogöras i tarmen?
Nyfiken på ert svar.
Det stämmer att enzymet fytas inaktiveras under värmebehandlingen (som görs för att minimera härskning av fettet i havren).
Fytinsyra som finns i fullkornet förblir intakt och precis som du skriver – binder mineraler och försvårar upptaget i tarmen. Hur mycket ”nyttigheter” kroppen tar upp är väldigt individuellt och påverkas även av andra faktorer. Järn exempelvis hämmas av mjölk (kalcium) och kaffe, medan C-vitamin stimulerar en viss typ av järn. Det vi vet är att fullkorn är nyttigt, havre är fullkorn och det ska vi fortsätta äta mer av. Har du konstaterad brist på en mineral är det viktigt att i övrigt äta ”till fördel” för denna mineral.
Nyfiken på ert svar.
Det stämmer att enzymet fytas inaktiveras under värmebehandlingen (som görs för att minimera härskning av fettet i havren).
Fytinsyra som finns i fullkornet förblir intakt och precis som du skriver – binder mineraler och försvårar upptaget i tarmen. Hur mycket ”nyttigheter” kroppen tar upp är väldigt individuellt och påverkas även av andra faktorer. Järn exempelvis hämmas av mjölk (kalcium) och kaffe, medan C-vitamin stimulerar en viss typ av järn. Det vi vet är att fullkorn är nyttigt, havre är fullkorn och det ska vi fortsätta äta mer av. Har du konstaterad brist på en mineral är det viktigt att i övrigt äta ”till fördel” för denna mineral.
Följ inlägget
0
följare
Borttagen kommentar