Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är rismjöl i Axa Havre Krisp Jordgubb hälsovådligt?

Havre Krisp Jordgubb är ju en lite barnvänligare produkt än flingorna då de är mer lätta att tugga för små barn. Med tanke på rek. från livsmedelsverket om att ej ge rismjölk till barn och forskning som visar att konsumtion av risprodukter ger förhöjda halter av ex. vis arsenik i kroppen så undrar jag om ni har uppgifter om vad det tillsatta riset i era produkter innehåller samt om det är möjligt att ersätta ris med något med ungefär samma egenskaper som ej är "hälsovådligt"

Tack för din fråga. Vi arbetar tillsammans med vår leverantör för att säkerställa att vi uppfyller Svensk och EU- lagstiftning för arsenik i ris.

Det rismjöl vi köper in ska självklart uppfylla svensk och EU-lagstiftning. Livsmedelsverket införde gränsvärden för arsenik i ris den 1 januari 2016. En gång om året analyser vi rismjölet med avseende på arsenik för att se att det uppfyller kraven. Våra produkter ligger långt under dessa gränsvärden.

Livsmedelsverket har kommit med råd kring intag av ris och risprodukter (risgröt, risnudlar och rismellanmål) – vidare skriver Livsmedelsverket att produkter som endast innehåller en liten mängd rismjöl, ofta för konsistensförbättrande egenskaper, (t.ex. barnmat) inte ”ingår i det vi kallar "ris och risprodukter" i våra råd”.

Lantmännens produkt Axa Havre Krisp Jordgubb består endast av en liten mängd rismjöl, som finns där för att uppnå önskvärd konsistens. När vi tog fram produkten så övervägde vi flera olika spannmål men det var just blandningen ris och havre som gav önskad produkt. Lantmännens övergripande vision är att kunna erbjuda ”Bra mat från Lantmännen”. När produkten Havre krisp togs fram var det för att kunna erbjuda en god och hälsosam start på dagen som kunde uppskattas av både vuxna och barn. Vi på Lantmännen strävar ständigt efter att utveckla så bra produkter som möjligt och uppskattar därför ditt engagemang i innehållsfrågorna.

(Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.