Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan man äta havregryn utan att koka dem?

Hej! Fick ett tips om ett recept istället för att jag värmer havregryn i micron varje morgon som tar tid.

Jag testade att ta 1dl Axa havregryn som jag mixade(den vanliga blåa), blandade det med en skopa proteinpulver och 3dl vatten. Mycket smidigare. Men någon hade skrivit på ett forum att man kan känna sig liten svullen när man inte tillagar havregrynen och det är precis det jag upplevde. Inte jätteobehaglig känsla, det funkar, men ändå..

Så har egentligen två frågor som jag hoppas får svar på! Vet ni om det är negativt att äta havregrynen på det sättet? Om jag tar 2 st sådana shakes om dagen. Och finns det något annat av era havregryn sorter som ni tror passar bättre till att använda i shake med vatten och vanlig proteinpulver?

Tack på förhand!

Kommentarer

  • Hej Andrea

    Vad som skilje gryn "råa" och gryn som gröt är i stort två saker:
    1.Råa gryn har inte börjat svälla och ta stor plats vilket gör att det är enklare att få i sig 1 dl gryn jämfört med att äta dem som kokt gröt vilket skulle bli nästan 2,5 dl gröt. Detta tror jag är anledningen till att vissa känner sig lite svullna - när grynen börja suga åt sig vatten i magen och ta lite större plats, mättnaden kommer mer plötsligt liksom.
    2. Grynen har inte börjat svälla och de lösliga fibrerna har inte fått chans att bilda det typiska "klet" som i gröten är bra för en stabilare blodsockerkurva. GI värdet blir alltså lite högre på de otillagade grynen än på gröten.

    Ett mellanalternativ är att göra overnight oat på grynen, blanda grynen med vätska (kanske mjölk eller yoghurt) ditt proteinpulver och varför inte något bär eller skivad frukt och låt stå över natten. Det går snabbt på morgonen, grynen har fått lite konsisten och möjligheten till varitation är större. Här följer några recept: http://www.axa.se/recept/artiklar/overnight-oats/

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.