Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Finns det fytinsyra i Axa Fiberhavregryn?

Jag får sedan en tid tillbaka tillskott av kalk och D-vitamin. I bipacksedeln läser jag att man ska vänta med tabletten ett par timmar om måltiden innehåller livsmedel med fytinsyra. Vanliga havregryn går fria kan jag läsa mig till på nätet. Men hur är det med fiberhavregryn?

Spannmålskorn innehåller enzymet fytas som kan bryta ner fytinsyran under t.ex. blötläggning.
I gryn som ångpreparerats ger blötläggning ingen effekt på fytinsyrainnehållet eftersom den naturliga fytasaktiviteten försvinner vid ångpreparering. De flesta gryn som säljs i Sverige är ångpreparerade.

Ångprepareringen görs för att grynen ska få en längre hållbarhet, framförallt havre med sin höga fetthalt härsknar annars fort. I obehandlade gryn så kan fytinsyrainnehållet minskas under blötläggning, det krävs en längre tid t.ex. över en natt.
Skillnaden mellan fiberhavregryn och vanliga havregryn är att man tillsättar kli för att få mer fiber. Kliet i våra produkter är även ångpreparerade. I Gyllenharmmars fibrehavregryn tillsättar man havrekli och i Axas fibrehavregryn tillsättar man vetekli.
Fytinsyra hämmar absorptionen av t.ex. kalcium och järn - men betydelsen är i allmänhet relativt liten i en vanlig blandad svensk kost. Om man är intresserad av för- och nack- delar, har en sjukdomsbild eller vill skapa en balanserad kost så rekommenderar vi att man kontaktar en dietist eller läkare som kan säga vad som är bäst för just din kosthållning.
Linda (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.