Till senaste kommentaren

Får jag arbeta samtidigt som jag tar ut tjänstepension?

Om jag går i pension och  tar ut tjänstepension vid 63
Kan jag då hoppa in vid något tillfälle och jobba extra
hos min tidigare arbetsgivare .
Jag har hört att man inte får jobba alls om man tar ut tjänstepension före 65
Mvh
Lars K

Kommentarer

 • Hej Lars, tack för din fråga!

  Det beror faktiskt på vilken typ av tjänstepension det gäller. Det finns nämligen olika avtalsområden beroende på vilket arbete man haft, och olika villkor för de olika avtalsområdenas tjänstepension. Följande gäller för de olika avtalsområdena:

  Avtalspension SAF-LO (privatanställda arbetare): Tillåtet att arbeta vid förtida uttag.
  KAP-KL (kommun- och landstingsanställda): Tillåtet att arbeta vid förtida uttag.
  ITP / ITPK (privatanställda tjänstemän): Inte tillåtet att arbeta mer än max 8 timmar per vecka vid förtida uttag.
  PA16 (statligt anställda): Inte tillåtet att arbeta alls vid förtida uttag.

  Om du är osäker på vilket avtal du tillhör är du välkommen att kontakta oss på 0771-696 320 eller info@amf.se, så kan vi kika på dina personliga uppgifter.

  Vänliga hälsningar
  Mattias Kundservice
 • Hej!
  Jobbar som lärare i Västerås kommun har nyligen fyllt 65-år och tänker fortsätta jobba till sommaren. Jag undrar om min arbetsgivare fortsätter att betala in på min tjänstepension efter 65 fyllda 65år?
  WP
 • Hej WP, tack för din fråga!

  Som kommunanställd är det obligatoriskt för arbetsgivaren att betala in tjänstepension tills du fyller 67 år enligt följande. Din arbetsgivare sätter in motsvarande 4,5 procent av din månadslön upp till 40 250 kronor (2019). På lönedelar över detta belopp sätter arbetsgivaren in motsvarande 30 procent av månadslönen. Om du jobbar efter att du har fyllt 67 år sätter arbetsgivaren in motsvarande 4,5 procent oavsett storleken på din månadslön. Du får alltså inte de 30 procenten som tidigare.

  Vänliga hälsningar

  Daniel Kundservice
 • Hej! Kan man jobba mer än 8 timmar/vecka efter man är 65?
  Thomas
 • Hej Thomas, tack för din fråga!

  Ja, begränsningarna som vi har beskrivit längre upp i denna tråd gäller endast innan 65 års ålder. Efter att du har fyllt 65 så är det tillåtet att arbeta hur mycket du vill.

  Vänliga hälsningar,
  Mattias Kundservice
 • Har fylld 65år, tar ut pensionen helt,  gäller alla mina pensioner. jag fortsätter att jobba mer eller mindre men deltid alla fall. Min arbetsgivare har fortsatt att betala pensionspengar till fora och vilka gått till amf pensionsförvaltaren. Får jag någon gång dessa pengar själv, det är kring 9800 kr per år. Arbetsgivaren har betalad nu två år och tredje börjar nu. fattar inte alls det svenska pensionssystemet?????
  yvon
 • Hej Yvon,

  Tack för din kommentar!

  Det finns ingen "regel" som säger att arbetsgivare skall betala in tjänstepension efter att man fyllt 65 år. Om man förhandlar med ens arbetsgivare och kommer överens om att inbetalningarna skall fortsätta efter 65, kommer de kommande premierna läggas på ens totala tjänstepension.

  Man kan alltid se över tjänstepensionen inloggad på Dina sidor.

  Med vänliga hälsningar,
  Kevin
 • Hej.
  Om jag tar ut min kap kl pension vid 63 och tar ett annat jobb in om privat sektor ex. Skulle det då påverka min pension från landstinget?
  hans engstedt
 • Hej Hans,

  Tack för din fråga!

  Nej, det påverkar inte din KAP-KL pension. Om du tar ett jobb som privatanställd arbetare kommer din arbetsgivare att betala in tjänstepension till dig, men den inbetalningen kommer att ske till en ny tjänstepensionsförsäkring. Det finns heller inte någon restriktion som säger att du inte får arbeta samtidigt som du lyfter din KAP-KL försäkring.

  Med vänliga hälsningar,
  Daniel Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.