Till senaste kommentaren

Hur fungerar gränsen på arbete (8 timmar per vecka)?

Hej!
Jag tänker börja ta ut min pension när jag är 64. Jag har fått veta att jag får jobba högst 8 h/vecka fram till 65. Nu undrar jag om det räknas vecka för vecka eller om det är en snitt-tid?
Vänlig hälsning
Annika
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Annika, tack för din fråga!

  Det låter som att du då har ITP/ITPK-tjänstepension. Enligt villkoren i det avtalet behöver man vid förtida uttag intyga att pensioneringssyfte föreligger, och att man då "har en ordinarie arbetstid på mindre än 8 timmar per vecka". Det finns ingen ytterligare specifikation gällande arbetstid än så.

  Om du har ytterligare frågor, eller om du vill att vi ska titta på dina personliga uppgifter hos oss, är du välkommen att ringa in till oss på 0771-696 320.

  Vänliga hälsningar
 • Finns det några liknande villkors begränsningar (att arbeta under uttag av pension) i SAF-LO avtalet?
 • Hej Cecilia, tack för din fråga!

  Nej, inom SAF-LO finns ingen begränsning vad gäller arbete vid förtida uttag av tjänstepensionen. Man får med andra ord arbeta hur mycket man vill och samtidigt plocka ut SAF-LO, oavsett om man gör det före 65 års ålder eller efter.

  Vänliga hälsningar,
 • Hur många timmar är det möjligt att arbeta hos sin gamla arbetsgivare utan att det påverkar pensionen som man haft ett år redan?
 • Hej Inga-Lill, tack för er fråga.

  När man pratar om hur mycket man får jobba under den tid man erhåller pension från oss, måste man se över vad man har för typ av försäkring. Har du ITP/ITPK försäkringar upphör dessa begränsningar vid 65 års ålder.

  Du kan enkelt se över din pension och dina försäkringar väl inloggad på våran hemsida amf.se.
  Om du har ytterligare frågor, eller om du vill att vi ska titta på dina personliga uppgifter hos oss, är du välkommen att ringa in till oss på 0771-696 320.

  Med vänlig hälsning.
 • Hej,
  Jag har gått i pension och är 65 år.
  Jag har jobbat kommunalt och har pension i KPA,AMF och har allmänpension.
  Hur många timmar kan jag jobba utan att det påverkar min pension?
 • Vad händer om man jobbar mer än de 8 timmar i veckan? Enl ktpk pensionsregler. Blir man bestraffa då på något vis och med vadå???
 • Hej,

  Tack för era frågor!

  Det är endast ITP/ITPK och PA16 avtalen som har begränsningar vid förtida uttag (innan 65 års ålder). Med dessa avtal krävs det då att man lyfter pensionen i pensioneringssyfte. Man får alltså inte uppbära någon sjukersättning och inte heller jobba (ITP/ITPK 8/h veckan).
  Begränsningarna upphör vid 65 års ålder.

  Har man KAP-KL/AKAP-KL eller Avtalspension SAF-LO tillkommer inte några sådana begränsningar, utan man kan jobbar och plocka ut pensionen samtidigt - vid förtida uttag (innan 65 års ålder).

  Skulle det vara så att man plockar ut pensionen och jobbar samtidigt som man lyfter sin ITP/ITPK försäkring kan man bli återbetalningsskyldig eller dylikt. Valcentralen Collectum är de som har hand om den delen för ITP avtalet och SPV har hand om PA16 delen.

  Är man osäker på vad man har hos oss på AMF, kan man alltid logga in på vår hemsida amf.se för att se över sin pension.

  Med vänliga hälsningar,
 • Hej!
  Jag är lärare och fyller 65 i juli och tänker då pensionera mig.
  Min arbetsgivare har frågat mig om jag kan tänka mig att arbeta som vikarie efter min pensionering.
  Är det fritt att arbeta, säg 75%, under hösten eller finns det någon tidsgräns hur mycket jag får arbeta?
  Nilla
 • Hej Nilla,

  Tack för din fråga!

  Efter du fyllt 65 år finns det ingen restriktion för hur mycket du får jobba samtidigt som du tar ut din tjänstepension. Du kan alltså arbeta fritt under hösten om du fyller 65 år i juli.

  Med vänliga hälsningar,

  Daniel
 • Hej,
  jag har en ITP försäkring som jag får utbetalt med krav om 8 timmar arbetstid.
  Jag har fått ett erbjudande om att arbeta ca: 30 timmar per vecka. Vad innebär det om jag tar erbjudandet och vad bör jag göra? Går det att pausa ITP?

  Mvh
  /Owe
  Owe
 • Hej Owe!

  Har du lyft din ITP innan 65 års ålder så går det inte att arbeta mer än 7 timmar och 59 minuter / vecka, oavsett om det är arbete i ett annat avtalsområde eller eget företag.

  Detta kan resultera i återtag av inbetalda premier.

  Det går inte att pausa eller stoppa utbetalningar av tjänstepensionen.

  Med vänliga hälsning,
  Noa
  AMF

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.