Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur fördelas en efterlevandepension?

Hej, jag undrar hur efterlevandepension fördelas ut till dem närastående i familjen? Vi är 2 barn vars mamma har gått bort samt en sambo (ogift) som är det närmsta. Det visar sig att det finns poster om SAF-LO som skall fördelas ut.

Så som rubriken lyder, hur fördelas det ut? Har vi som barn ingen rätt till något?

Kommentarer

 • Hej Kalle,

  Efterlevandepension betalas ut om den avlidne tidigare valt att lägga till ett efterlevandeskydd (återbetalningsskydd).

  Hur en efterlevandepension fördelas mellan förmånstagare, beror på hur den avlidne tidigare valt att forma sitt skydd. I det generella förmånstagarförordnandet, går utbetalning av efterlevandepension i första hand till den person som den avlidne levt med, i andra hand till barn:

  1. Make/maka, sambo eller registrerad partner
  2. Barn

  Det finns även särskilda förmånstagarförordnanden, där ordningen på förmånstagare angetts fritt av den avlidne.

  För att säkerställa vem/vilka som har rätt till efterlevandepension, skickar vi eller valcentral (Fora, Collectum) ut en dödsfallsanmälan till dödsboet där vi efterfrågar en släktutredning, som vi sedan matchar med den avlidnes tidigare val.

  Information om slutgiltiga förmånstagare skickar vi efter handläggning ut till dödsboadress i form av ett boupptäckningsintyg. Även förmånstagare blir kontaktade per post, med information om sin egna utbetalning av efterlevandepension.

  Har du några frågor, är du varmt välkommen att återkomma till vår kundservice. Vi förhåller oss till sekretess i sådana här frågor men förklarar gärna ytterligare hur processen går till.

  Vänligen,
  Sebastian Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.