Till senaste kommentaren

Hur påverkar ett återbetalningsskydd min pension?

Har det någon betydelse för storleken på utbetalningarna vid vilken tidpunkt jag tar bort återbetalningsskyddet? Får jag samma belopp om jag tar bort det en vecka innan utbetalningarna börjar som om jag skulle ta bort det tio år innan jag tar ut pensionen?
/Camilla

Kommentarer

 • Hej Camilla.

  Tack för din fråga.

  Om du inte har återbetalningsskydd så tar du del av något som kallas arvsvinst. Väldigt förenklat så betyder det att du tar del av andra kunders pension (som inte heller har återbetalningsskydd) när de avlider. Med andra ord så blir din pension högre än om du skulle valt att ha återbetalningsskydd. Så om du tar bort ditt återbetalningsskydd nu eller om 10 år gör en skillnad för dig då du tar en del av arvsvinsten under en längre tid. Det som även kan vara bra att tänka på är att du inte kan lägga till ett återbetalningsskyldig när du har påbörjat din utbetalning.

  Men vänliga hälsningar
 • Finns det någon anledning att ha återbetalningsskydd när man har valt
  livsvarig utbetalning?
 • Hej Birgitta!

  Man kan ha återbetalningsskydd oavsett vilken utbetalningslängd man valt, men behovet av återbetalningsskydd beror helt på ens individuella förutsättningar. Det finns ingenting generellt negativt med att ha återbetalningsskydd vid just livsvarig utbetalning. Avlider man och har livsvarig utbetalning - och återbetalningsskydd - så betalas den innestående tjänstepensionen ut till ens efterlevande i som längst 20 år.

  Vänliga hälsningar
  Mattias Kundservice
 • Hej! Går arvsvinsten till alla eller till den åldersgrupp som den avlidne tillhör?
 • Hej Ingegerd, tack för din fråga!

  Arvsvinsterna går till de som är födda samma år som den avlidne.

  Vänliga hälsningar,
  Mattias Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.