Till senaste kommentaren

Vad innebär regeringens förslag om elpriskompensation?

Hej, jag skulle vilja veta om jag får någon elpriskompensation. Hur fungerar det?
Alice

Kommentarer

 • Hej Alice!

  Under januari månad kom regeringen med ett förslag om elpriskompensation till hushållskunder. Anledningen är de höga elpriserna under vintern. Elpriskompensationen gäller för månaderna december 2021 samt januari och februari 2022. Den lägsta ersättningen ligger på 100 kronor per månad (från 700 kWh) medan den maximala ersättningen ligger på 2000 kronor per månad (från 2000 kWh).

  Ny kompensation för mars månad
  Den 12 maj beslutade regeringen även om modifierad elpriskompensation för mars månad. Stödet gäller elprisområdena 3 och 4 som ligger i södra och mellersta Sverige (Ale tillhör elprisområde 3). Det är i dessa elprisområden där priserna har ökat som mest. Taket kommer fortsatt att vara 2000 kWh medan golvet kommer sänkas till 400 kWh för att ännu fler ska omfattas. Den lägsta ersättningen kommer att vara 100 kronor och den maximala ersättningen (2000 kWh) blir 1000 kronor för mars månad. Du kan läsa mer om detta här!

  Elpriskompensationen kommer att krediteras på din elnätsfaktura
  Det är elnätsbolagen som kommer att hantera elpriskompensationen, som kommer att nå omkring 2 miljoner hushåll. Elpriskompensationen kommer ske genom avdrag på fakturan i normalfallet. Detta kommer ske med start för de fakturor vi skickar ut i maj månad. Kompensationen för mars månad finns ännu ingen tidplan för, men vi återkommer så snart vi har mer information.

  För vidare frågor om elpriskompensationens utformning hänvisar vi till regeringens hemsida.

  Har du Ale El som ditt elnätsbolag? Se nedan vad som gäller för dig:
  • Du får kompensation som ett avdrag på dina fakturor med start i maj.
  • Ingen ansökan behövs. Ale El hanterar din kompensation automatiskt.
  • Är du berättigad. Gå in på Ale Els app och se din förbrukning för de aktuella månaderna. Du hittar tabellen över kompensationsnivån på aleel.se
  • Oavsett vilken elhandlare du har så är det Ale El som administrerar kompensationen.
  Du kan läsa mer på vår hemsida aleel.se genom att klicka här!

  Med energifyllda hälsningar,
  Kornelia
  Kornelia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.