Träolja för altan och trall

Hej,

Har några frågor om träolja:

- När kan man olja in altanen? Vi lade trall i år, ska vi vänta tills nästa år med olja och pigment?

- Er nya träolja verkar bra, innehåller den linolja?

- Vad räknar ni för hållbarhetstid under svenska väderförhållanden i säg... Stockholmsområdet?

- Kan man bryta träoljan i vilken kulör som helst?

- Behöver man lägga ett lager ofärgad olja ovan på den pigmenterade oljan?Carolina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Carolina

  Tack för dina frågor.

  I vårt svar till dig har vi utgått från att det är en tryckimpregnerad trall och som är möjlig att behandla med olja. Idag finns många olika typer av trallgolv som inte alla är möjliga att behandla eller som kan kräva andra typer av behandlingar.

  • Är altanen och trallen av nytt tryckimpregnerat virke rekommenderar vi att den får vara obehandlad en säsong så att inte den impregneringsvätska som används skapar problem vid inoljning.
  Året därpå rekommendera vi att först tvätta av ytan med Trallren t rengöring och slipa av ytan. Då öppnas träts porer och mer olja kan tränga ner i trät vilket ger optimal hållbarhet. Vid slipning tar man även bort den lite flossade/grånade träyta som kan ha uppkommit under den tid den varit obehandlad.

  Olja sedan altanen ett varv med pigmenterad Träolja. Därefter kan med fördel en ytterligare ett tunt skikt med ofärgad olja läggas. Detta för att binda pigmentet i den infärgade olja.
  Obs! Torka noga bort den olja som inte drar in i trät. Oljan får inte torka på ytan.

  • Vår Träolja innehåller Tallolja alkyd.
  • Det är svårt att uppskatta en tid för hur länge en oljebehandling håller. Det varierar mycket mellan hur utsatt altanen blir för sol, regn och snö vilket varierar år från år och även mellan olika altaner. Vi rekommendera dock att underhålla en oljad altan årligen för bästa resultat.
  • Kulörmässigt är det fritt val bland alla våra recept för Träolja men även alla Trälasyrkulörer för utomhus. Så det mesta går att lösa.

  • Att lägga en ofärgad olja ovanpå den pigmenterade oljan är i första hand en rekommendation vid pigmentering av möbler. Detta för att minska risk att ytan när den är nyligen oljad släpper pigment som ev kan avfärgas på ljusa textilier.
   Detta skall då göras när oljan genomtorkat och tidigast efter ett dygn .(Vid bra torkförhållanden)


   Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar
  Christina Alcro Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.