Till senaste kommentaren

Ommålning/kulörbyte fasad 60-talshus

Hej!

Går det att använda er matta färg ”arkitekt” till en fasad som idag är målad med någon annan akrylatfärg? Är den lika tålig som era andra färger?

Har ett hus från 60-talet, med en atriumgård där fasaden ska målas om. Vissa delar av fasaden är utbytt till grundmålade brädor och ska målas för första gången, andra delar skall målas över.

Idag är huset vitt. Har funderat på att måla en svart kulör, och i så fall även måla fönstren svarta. Men är lite osäker på hur bra det blir… Något särskilt man ska tänka på när man väljer en svart kulör?

Tack så länge!

Kommentarer

 • Hej Clara

  Vad roligt att ni funderar på att måla om och byta kulör på er fasad, Arkitekt är absolut ett bra val för er fasad.

   Vi rekommenderar att ni som brukligt tvättar och skrapar bort allt löst sittande färg och material som har dålig vidhäftning mot sitt underlag tex grånat eller skadat trä. Ett bra förarbete är grunden till ett bra och långt hållbart resultat.
  Ta gärna hjälp av Fasadexpert på plats i butik. Denne är av oss utbildad personal som kan ge er en utförlig genomgång av er fasad och hjälpa er att uppnå allra bästa resultat. Här finner du butiker och fasadexperter som kan hjälpa er ytterligare

  Vid byte av kulörer med så stora skillnader som mellan vit och svart rekommenderar vi att ni grundmålar hela er fasad ett varv med Bestå grundfärg i mörk nyans . Det ger ett längre hållbart resultat och gör att er fasad ser nymålad ut mycket längre. När man målar får man sällan på exakt lika mycket färg över hela ytan och ett varv grundfärg ger även en förlängning av den kulörmässiga hållbarheten.

  Arkitekt är en mycket bra matt akrylatfärg med lång hållbarhet. Bestå täckfärg är dock vår allra bästa produkt och har ett annat bindemedel som gör att ytan blir lite hårdare . Bestå har även en blankare yta , vilket gör att den blir mer smutsavvisande och därmed får något år längre hållbarhet än Arkitekt. Därför är det lite svårt att jämföra dessa två mot varandra. Arkitekt kan därför hållbarhetsmässigt istället jämföras med andra enklare men ändå mycket bra  Akrylater så som tex vår Stugfärg.
  Här finner du mer information om Arkitekt
  Det finns vissa aspekter som man alltid bör ta med sig när man målar husfasader svarta.
  Ytan på en svart fasad blir alltid varmare än vad tex en vit och ljus fasad blir. Denna värme kommer påverka både färg och panel mer än vad den gör på en ljus yta. Man kan räkna med att ommålningsintervallen blir något år kortare på en mörk fasad än vad den blir på en ljus.

  Utseendemässigt blir ofta dessa hustyper mycket vackra och passar väldigt bra i mörka kulörer och håller med dig om att även måla fönstren i mörk kulör ger ett bra intryck.
  Målar man fönster ljusa mot mörk fasad  blir de oftast ganska framträdande. Sedan är det mer en smaksak om man önskar dem svarta eller i annan mörk nyans.
  Här finner du inspirerande bilder

  Till sist vill vi önska er en bra sommar med bra målningsväder! Glöm inte att ta före och efterbilder på er fasad, det är alltid kul att ha kvar och kunna se skillnaden.
   Tveka inte att höra av er till oss om några frågor eller funderingar uppkommer på vägen . Ni är även välkommen att ringa vårt kundcenters Tekniska rådgivning på telefonnummer 020-62 20 20.

  Med vänliga hälsningar
  Christina, Alcro Kundcenter  Christina Alcro Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.