Till senaste kommentaren

Maxtid mellan första och andra strykningen?

Hej!

Målar med Bestå täckfärg en ytterpanel som sattes i slutet av september 2017. Panelen har över vintern stått grundmålad.

Nu undrar jag dels hur lång tid som får gå mellan fasadtvätt och första strykningen med täckfärgen? Dels hur lång tid som får gå mellan första och andra strykningen med täckfärgen?

Tack på förhand för svar!
Mvh Sofia

Kommentarer

 • Hej,

  Vad bra att du är noga och ställer dessa viktiga frågor.
  Grundfärg i sig behöver ett väderskydd i form att täckfärg för att inte börja brytas ned. Vår rekommendation är att om ytan stått grundmålad mer än 6 månader utan att övermålats:
  Tvätta av den med Grovrent fasadtvätt. Detta för att få bort den eventuella kritning som kan uppstå samt den smuts av fett, sot , avgaser mm som kan ha fastnat på ytan.
  Därefter rekommenderar vi att ni stryker ytterligare ett varv med Bestå Grundfärg just för att säkerställa att detta varv är helt intakt och inte nedbrutet eller försvagat på något ställe.

  Hur lång tid som får gå mellan tvätt och målning är lite svårare att ge ett generellt svar på.  Ju snabbare man målar (förutsatt att ytan torkat) ju bättre är det. Ju mindre risk för att pollen , fett , sot mm hinner fastna på ytan igen.
  Har ytan stått längre än 6 Månader så rekommenderar vi tvätt med Grovrent. Har ytan stått kortare tid så räcker det att enbart skölja av ytan så att den blir ytren.

  Mellan första och andra varvet täckfärg finns ingen direkt tidsram rekommenderad. Oftast är det allra enklast och bäst att försöka måla båda varven i samband med varandra. Detta just för att slippa tvätta om fasaden. Men om det skulle vara så att ni i höst tex inte hinner med att måla båda täckfärgsvarven medans vädret är bra ni har bra målningsväder så är det absolut bättre att spara det sista varvet till våren. Dock bör då ytan tvättas så att ingen smuts ger dålig vidhäftning.
  Om du får fler frågor eller undrar kring något av det vi här förklarat är du självklart välkommen åter. Du kan även ringa oss, till vårt kundcenters tekniska rådgivning på telefonnummer 020-62 20 20.

  Hälsningar
  Christina, Alcro Kundcenter


  Christina Alcro Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.