Måla obehandlat gammalt trä

Hallå!

Jag ska måla en veranda i obehandlat trä och undrar hur viktigt det är att göra rent ytan innan jag målar med grundfärg. Eftersom verandan troligen är 5-10 år gammal så är träet missfärgat/svart på vissa ställen. Måste jag få bort detta innan jag börjar grundmåla? Och i så fall hur?
Josefine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Josefin,
  tack för att du hittat till vårt kundforum och ställer din fråga till oss.

  Vi har här i vårt svar till dig förutsatt att det enbart är räcket/ staketet till er veranda som skall målas och inte själva golvet. Samt att ytan är av tryckimpregnerat virke eller obehandlad furu eller gran. Om något av detta inte stämmer eller är felaktigt så ber vi dig återkomma eller istället ringa in till vårt kundcenters tekniska rådgivning på telefonnummer 020-62 20 20.

  Att först tvätta är här mycket viktigt för att färgen ska fästa ordentligt men även för att du inte ska få genomväxt av mögel och sporer från alger mm.

  •      Därför råder vi dig här att först tvätta mycket noga med vår Fasadtvätt Grovren.  
  • Därefter slipar av hela ytan noga och att du efter slipning ytbehandlar med Alg Mögelfri innan du påbörjar din målbehandling. Detta då vi misstänker att de missfärgningar du beskriver troligen kan vara någon form av påväxt. När ytan  desinficerats med Alg och Mögelfri minskar risk att ev kvarlevande organismer växer genom det nya färglagret.
  Här kan du läsa mer om Grovren
  Här kan du läsa mer om Alg och Mögelfri


  Mycket viktigt att slipa av ytor som stått obehandlade!

  Att slipa bort det yttersta lagret av trä som när det stått obehandlat slitits av väder och vind och fått en liten flossad och grånad yta är helt avgörande för ett hållbart resultat.
  Hela denna yta måste slipas bort så att färgen får fästa på nytt friskt och fast trä. Risken är annars att den slita ytan släpper från trät när den blir målad.

  Varför vi vill rekommendera dig att tvätta innan du slipar är för att inte sprida eventuella mögel eller algers sporer ned i trävirket vid slipning.

  Viktigt även att trät får torka ordentligt så att fuktkvot i virket inte överstiger 16% innan du målar. Många återförsäljande butiker tillhandahåller utrustning för att mäta detta om man känner sig osäker.

  •    Om ditt räcke eller staket är av tryckimpregnerat virke och stått helt obehandlat rekommenderar vi att du lägger ett tunt lager med Bestå Impregneringsolja över hela ytan. Mycket viktigt i alla ändträ och skarvar som är naturligt sugande blir mättande men även mycket viktigt att torka bort med trasa den överflödiga olja som inte dragit in i virket. Den får inte torka och bilda film på ytan.
  Här finner du vårt arbetsråd för hur du bäst målar ditt staket
  • Därefter grundmålar du ett varv med Bestå Grundfärg. 
  • Och målar sedan två varv med Bestå Fönsterfärg .

  Om du har frågor kring någonting i vårt svar eller om du undrar över någon ting annat kring målning eller våra produkter så är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar Christina
  Alcro Kundcenter
  Christina Alcro Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.