Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Information om de olika projekten

Det behövs information om vart pengarna går. I många fall kan man inte hitta någon information även om man googlar på projektnamnet. I vissa fall finns det flera poster med samma namn, bara olika belopp.

Man får känslan av att det inte är helt lätt att veta var pengarna hamnar.

Håkan Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Håkan.

  Tack för din synpunkt och så roligt att du är intresserad av att se hur svenska skattepengar används. Vilken information är det du skulle vilja se om ett rpojekt?

  Transparensgarantin menar att från och med nu så ska vi publicera biståndsinformation på ett aktivt sätt så att fler ska kunna se vart pengarna används till. Datat som presenteras är det som används i handläggningen och det kan vara svårt att hitta en specifik intast genom google om inte organisationen t.ex. har en egen hemsida.

  För vissa insatser finns återrapportering från samarbetspartners, utvärderingar och andra dokument som visar vilka resultat som har åstadkommits på insatsnivå. För närvarande gäller det emellertid långt ifrån alla insatser på openaid.se i och med att det gäller historisk information. Det har även tekniska förklaringar att olika insatssystem inte ännu helt samspelar. Resultat för länder finner du i strategirapporter för resperkive lan. Det finns även skrivelsen biståndets resultat under www.openaid.se/total_aid.

  Men dokumentation finns ju för alla insatser - och kan begäras ut från respektive myndighet (t.ex. Sida) i enlighet med offentighetsprincipen. Då behöver man ofta uppge ett referensnummer.

  När samma post dyker upp flera gånger så är det delar av samma projekt, men insatsen kan t.ex. vända sig till olika sektorer vilket gör att man har rapporterat en instats uppdelat i flera poster. Det som är gemensamt för en insats är att den har samma ID nummer (för Sida heter det PLUS id och för UD Rk id).

  /Ingela

  Openaid.se

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Bifoga filer

Ditt inlägg & namn blir synligt för alla. Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy