Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Var finns historik över temperatur, nederbörd och vind för senaste veckan, månaden och året?

Hej. Jag skulle uppskatta om man för de orter man kan få fram prognoser för också kunde få fram väderhistorik. Gärna i form av grafik som utvisar temperatur, nederbörd och vind för senaste veckan, månaden och året.

Kommentarer

  • Hej!

    Här har du statistik månads- och årsvis (sedan 2002) för ett stort antal orter i Sverige:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/ars-o...

    Här är nederbördsstatistik för de senaste 40 dygnen:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.135...

    Här finner du mer om temperatur:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/tempe...

    Här har du sammanfattningar av månades väder. Inne i artiklarna finns diagram etc:
    http://www.smhi.se/klimatdata/Manadens-vader-oc...

    Hoppas att det hjälpte! :-)

  • Tack Fredrik för hjälpen!

  • nej, detta hjälpte mig inte

  • Hej Kristina,
    Numera ligger samtliga våra stationer på vår hemsida för att kunna "tanka hem" data. Via denna länk når du samtliga våra stationer och observationer:

    http://www.smhi.se/klimatdata/oppna-data

    klicka sedan på utforskaren för öppna data uppe till höger i bild.
    Sedan väljer du parameter i vänsterspalten.

  • hej -

    letat i en timme runtom på internet nu, och det enda jag vill vet är temperaturer i stockholm i maj, då jag påstått att det uppnådde 28-29 grader vid en tidpunkt och min kollega tror mig inte. jag trodde det här skulle vara enkelt att hitta? alltså högsta dagstemperaturer i stockholm i maj 2014.

    tack för hjälp!

  • Hej Kristoffer,
    Högsta temperaturen i maj för Stockholms del var 27,4 gr uppmätt 24 maj.

  • tack!

    hur kan jag hitta det själv?

  • Hej

    Jag undrar vilken temperatur vi hade i Sthlm på nyårsnatten 31 dec 1999. Jag minns att det var kallt, men min kollega påstår att det var minus 20 grader vilket jag inte tror. Vore kul att veta vem som har rätt.

  • Hej Gert

    Det var som kallast den 31/12 1999, -9,5 grader i Stockholm.

  • Hej, tycker att det är konstig att när man går in på "Senaste dygnet" och man har -6 sedan kl 10 på morgonen (2015-12-28) och sen när man går in på prognosen som är utfärdad 14:38 att man utgår från tidigare prognos och visar fortfarande att det skulle vara -2 kl 17 ? Man tycker att om man nu gjort en prognos så borde man ta del av det uppmätta värdet och utgå från det värdet? Känns som att man inte tar med "senaste dygnet" värdet med i prognosen som man utför?

    Bifogade filer:



  • Hej,
    Du har onekligen en poäng där. Emellertid är det ofta svårt att prognosstisera just ortsprognoserna. Det finna en artikel skriven som man kan ta del av som berättar lite om just dessa svårigheter, här är artikeln:

    Prognoskvalitet
    Hur upplever DU att kvaliteten på våra väderprognoser är? Alldeles för många svarar nog tyvärr ”dålig” på den frågeställning och gör det lite i onödan kan jag tycka. Informationen finns där men den måste nå ut också. De allra flesta använder idag ortsprognoser för att få sin väderprognos, antingen via appen i mobilen/surfplattan eller via vår hemsida, www.smhi.se och dessa prognoser har sina för- och nackdelar. Jag kommer återkomma till detta men först tänkte jag kort gå igenom hur prognoserna blir till och det här är viktigt för att man ska få förståelse för vilken information man faktiskt får i en ortsprognos t.ex.

    Schematisk bild över hur en "vädermodell" är uppbyggd i ett rutnät av gridpunkter i såväl horisontell som vertikal led.

    Modellen är motorn i prognosen
    Själva motorn i våra väderprognoser idag är så kallade numeriska datamodeller som räknar fram hur vädret ska utveckla sig framåt i tiden. Bilden ovan visar ett exempel på hur dessa modeller är uppbyggda i rutnät både horisontellt och vertikalt.
    Precis som alla andra motorer så krävs det bränsle för att de ska kunna köras och en vädermodells bränsle är indata. Modellen samlar in information från observationsstationer, båtar, flygplan, satellitdata m.m. för att på så sätt kunna göra en så bra bedömning som möjligt på hur utgångsläget ser ut. Sedan börjar modellen, med hjälp av avancerade formler på hur atmosfären fungerar, de fysikaliska lagar som styr och en beskrivning av underlaget i varje punkt (är det land, hav, skog, åker, stad, berg, snö etc), att räkna framåt i tiden hur vädret ska utveckla sig.
    Resultatet blir att man får en prognos för varje enskild punkt i datamodellen, både horisontellt och vertikalt. Det är detta dataunderlag som sedan visualiseras med hjälp av vädersymboler och liknande och därefter blir den prognos som syns i ortsprognoserna.
    Ansvarig meteorolog granskar databasen innan den godkänns och så gott som alltid görs editeringar i den för att få prognoserna bättre. Det kan vara allt ifrån att ändra kommande natts temperatur till att ta bort moln eller lägga till nederbörd. Detta är dock inget som kan göras på liten geografisk yta utan snarare att man sänker temperaturen i inre Lappland vid klart väder vintertid eller att lägga till moln över Sydsvenska höglandet om man tycker att modellen vill ha för lite moln där.
    Problemet med punktprognoser
    Men det är nu det blir lite problematiskt. Som vi tog upp tidigare så är modellen indelad i ett rutnät som numera med våra nya högupplösta modeller har ett horisontellt gridavstånd på drygt 2,5 km. Det innebär att i varje punkt i modellen med 2,5 km avstånd får en egen väderprognos. När man sedan tittar på sin ort i appen eller låter appen själv få fram din position, så plockar helt enkelt appen fram och visar prognosen för den punkt i modellen som geografiskt ligger närmast. Den tar ingen hänsyn överhuvudtaget till hur prognosen är i punkterna runt omkring. I många fall spelar inte det någon roll men i vissa vädersituationer kan detta bli rejält missvisande.
    Ett klassiskt sådant fall är skurar sommartid. Även om modellen i stort har fångat läget riktigt bra så kommer aldrig placeringen och utbredningen av skurarna att bli perfekt. Om modellen då t.ex. inte råkar ha någon nederbörd i den punkt som ligger närmast Kolmårdens djurpark så kommer heller inte appen att visa att man riskerar att bli blöt medan man tittar på djuren även om modellen vill ha kraftiga åskskurar inne i Norrköping. I verkligheten kan ju resultatet lika gärna bli raka motsatsen och om så skulle ske lär berörda personer tycka att prognosen varit urusel trots att den i ett litet större perspektiv varit väldigt bra.
    Komplettera med flera tjänster för bättre förståelse
    Ortsprognoserna är jättebra på att få en snabb överblick över den mest troliga utvecklingen i väderprognosen men den bör kompletteras för att få en bättre förståelse om vilken vädersituation som råder för tillfället. Det enklaste sättet för att få denna förståelse anser jag är att läsa meteorologens skrivna prognostext som finns i såväl appen som på hemsidan. Där har meteorologen gjort en egen bedömning av läget och skrivit en egen mer generell prognos för angivet distrikt och det gör att man får en mycket bättre insyn i väderläget och en inblick i vad som väntar. Vill man få en ytterligare mer utförande bild av väderläget för hela Sverige och vad som väntas ske under närmsta dagarna så finns även det i såväl appen som på hemsidan. På hemsidan kan man i kartan till höger även se olika fält med hur t.ex. temperaturen ska variera framöver eller vart man ska få nederbörd, visualiserat på ett snyggt sätt.

    Nya ortsprognoserna på SMHIs hemsida.

    Mitt råd är helt enkelt att utnyttja all information som faktiskt finns i appen och i ortssöket på hemsidan så kan jag lova dig att du kommer uppleva att du får en bättre prognos. Man ska såklart dock komma ihåg att en väderprognos trots allt är just en prognos. Den kommer aldrig att bli 100% korrekt.

  • jag skulle vilja hitta temperatur och nederbörd som diagram årsvis, finns det någonstans

  • Hej Ika,
    Det finns några olika ställen jag skulle rekommendera:

    Hoppas du hittar vad du söker efter. Önskar dig en fortsatt trevlig dag!

  • Hej

    Jag behöver insamla data på veckonivå i perioden 2013-2016 för följande:

    1) Genomsnittlig lufttemepratur i hela landet
    2) Antal solskenstimmar i hela landet
    3) Nederbördsmängd i hela landet

    Var hittar jag detta?
    Tak på förhand

  • Hej!

    SMHI har Öppna Data, som fritt kan användas:

    http://opendata-download-metobs.smhi.se/explore/

    Månatliga sammanfattningar (ett urval stationer):

    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/tempe...

    Meteorologiska data ges väldigt sällan veckovis, däremot dygnsvis, månadsvis och årsvis.

  • Hej.

    Den månatliga sammanfattningen skulle kunna fungera - men jag samlade tal för hela landet, inte per station. Finns det tillgängligt?

    Vh, Emma

  • Hej Emma!

    De månadssammanfattningar vi har är för ett urval av stationer som Hans skrivit ovan. För att få sammanfattning för hela Sverige så finns det endast säsongsvis som sammanfattas när året är slut.

    Medeltemperatur årsvis eller för de olika säsongerna hittar du här.

  • Jag undrar över nederbörden i Åtvidaberg den 23 september 2016,hur många millimeter regn kom det? Tack på förhand
  • Vid mätstationen i Holmbo registrerades:

    Från morgonen 21 sep 2016 (kl 08 svensk sommartid) till morgonen 22 sep: 11.7 mm.
    Från morgonen 22 sep till morgonen 23 sep: 37.0 mm.
    Från morgonen 23 sep till morgonen 24 sep: 15.5 mm.

    Dessa data finns publikt tillgängliga här:

    http://opendata-download-metobs.smhi.se/explore/

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.