Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

10 dagars väderprognos

Att beskriva vädret i 10 dagar framöver, tycker jag är bra, även om det inte stämmer, eftersom vi har ett arbete av sådan art att vi är utomhus i princip varje dag. Prognoserna har dock blivit bättre det senaste året, vilket är en framgång.

Konrad Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Tänk om det kunde vara lite säkrare några dagar framåt det skull vara toppen.
  Jag jobbar med mina bin och då är det bra att ha en "bombsäker" prognos.
  Å andra sidan förstår jag att detta inte är helt möjligt och tackar för det som finns,
  Bondepraktikan är ju lite föråldrad.
  Leif

  Leif
 • Hej Konrad och Leif,
  Ett råd är att alltid komplettera med att läsa meteorologens kommentar och sedan klicka in dig på kartan till vänster på ditt distrikt. Dessa prognoser är domsamma som läses ut i radions P1. Då får man en god överblick över väderutvecklingen.

  Torny Axell Kundtjänst
 • 10-dygns diagrammet är grafiskt bra o funktionellt, men inte mycket att lita på (åtminstone inte längre fram i tiden) om inte det råder ett bastant högtryck, men då kan jag som amatör också spå vädret rätt ända tills det till slut ger vika.

  Igår (11-maj 2014) så har det i prognosen för Karlstad blivit väldigt fel fram tills en ny uppdatering kom under morgonen idag (12-maj 07:55). I 10-dygns diagrammet presenterats det för ett uppehållsväder för hela kommande dygnet. Jag kollade igår kväll både SVT och TV4 och deras meteorologer visade istället att det skulle bli påtagligt med regnskurar över området och det stämmer väl med hur det hittills varit under morgon/förmiddag.

  Mikael B
 • Hej Mikael,
  Det kan vara vanskligt att bara titta på en punkt då det finns en osäkerhet på regnområdenas placering på 5-10 mil när det gäller ortsprognoserna.
  Därför bör man alltid komplettera sin prognos med en textad prognos för det område där man bor, i detta fall sydvästra Svealand.
  Det finns en artikel skriven som förklarar svårigheterna med att göra ortsprognoser och här är artikeln:

  Ortsprognoser – del i helheten
  SMHIs ortsprognoser ger en bra inblick i hur vädret ska bli för en viss plats. För att du ska få en rättvisande bild av väderprognosen för din ort, kan ortsprognosen med fördel kompletteras med annan information, exempelvis meteorologens kommentar och radarbilder. Här beskriver vi ortsprognoserna och hur du använder dessa bäst.
  Allt fler använder SMHIs ortsprognoser som finns tillgängliga såväl på hemsidan som i SMHIs mobilapp för mobiltelefoner och läsplattor. Dessa prognoser ger en bra första inblick i hur vädret ska bli men kan behöva kompletteras med annan information för att ge bästa resultat. Hur ska man då använda ortsprognoserna för att få en så användbar prognos som möjligt?

  Beräknad prognos justeras av meteorolog
  Grunden till ortsprognoserna är SMHI:s prognosdatabas, där det finns prognosvärden i ett rutnät av punkter. Som användare av ortsprognoser är det bra att känna till att data hämtas från EN punkt i prognosdatabasens rutnät.

  Databasen fylls initialt med prognosdata från numeriska prognosmodeller. Med kunskap och erfarenhet kan meteorologen utnyttja det som modellerna är bäst på och bedöma om någon parameter behöver korrigeras. Därför kontrolleras, justeras och godkänns databasen av ansvarig meteorolog på SMHI innan ortsprognosen uppdateras

  Meteorologens korrigeringar sker på en övergripande skala, exempelvis en temperaturhöjning på ostkusten eller temperatursänkning nattetid i områden där den automatiska prognosen visar på klart väder. Att göra justeringar för enskilda orter eller punkter är inte möjligt.

  Lokala variationer förekommer i stort sett alltid
  Lokala variationer i vädret förekommer mer eller mindre alltid, vilket ger en viss, ofrånkomlig, problematik med punktprognoser. Ett typiskt exempel på lokala vädervariationer är temperaturen under kalla vinterdygn. Det är då inte ovanligt med temperaturskillnader på 15-20 grader på väldigt små avstånd. Storbo, utanför Idre, och Idre Fjäll samt Nikkaluokta och Tarfala är två typexempel där man ofta på grund av topografin har väldigt stora temperaturskillnader.

  Ett annat exempel då stora lokala variationer förekommer är när molnigheten varierar mycket. Två närliggande punkter i databasens rutnät kan då ha helt olika prognos. Om man befinner sig i ett område med klart väder men ortsprognosen plockar informationen från en punkt med moln, så upplevs prognosen som helt fel trots att den i ett större perspektiv är korrekt.

  Meteorologens kommentarer kompletterar
  De lokala variationerna i vädret är svåra att beskriva i en modellbaserad ortsprognos. Däremot är meteorologen bra på att beskriva detta i de skrivna prognoser som uppdataras på hemsidan flera gånger per dygn. Man bör därför ta för vana att komplettera ortsprognosen med att även läsa denna text som hittas på hemsidan under "meteorologens kommentar" där man får en översikt av väderläget för kommande dagar samt en mer detaljerad prognos för det närmaste dygnet i ett antal förutbestämda distrikt i landet.

  Ett bra exempel är en sommardag med skurar. Prognosmodellen kan i en sådan situation ha mycket skurar inom ett område men det är inte säkert att en specifik punkt i databasen berörs. En ortsprognos som hämtar informationen från en sådan punkt visar då uppehåll medan meteorologens skrivna text innehåller information om den uppenbara risken för skurar. Vid detta och många andra fall kan man med fördel även ta en titt på radarbilderna för att se aktuell skuraktivitet, hur skurarna har rört sig och var de befinner sig just nu.

  Torny Axell Kundtjänst
 • Pinsamt dåliga prognoser som presenteras. Varför överhuvudtaget skriva en prognos när den ändå inte ens är nära verkligheten?
  Umeå 2014-07- 25....
  Tacka vet jag klart.se

  Richard

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Bifoga filer

Ditt inlägg & namn blir synligt för alla. Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy